Babulak E.

Babulak E.

Babulak E.

Říká se, že život je jako magická krabička

Cena Od 100 Kč/hod
Preferované časy: večer, víkend
Popis Typy lekcí Fotky & certifikáty Blogy Zodpovězené otázky

Popis

Milí studenti, přátelé a krajané v krásné domovině!

Říká se, že život je jako magická krabička, ve které se skrývá veškerá moudrost, tajemství, poznání a vědomí světa. Je jen potřeba najít klíč a tu tajemnou škatulku otevřít.

Mily studente, nejlepsi spusob jak se mnou komunikovat je primo pres muj email ( babulak @ yahoo . com )

Rel, Covid-19 zmenil, meni a pokracuje menit vse. V dobe Covidu cesty do sveta byli spise virtualni pres internet ner realni autem, vlakem letadlem, nebo lodi. Posledni rok zmenil hodne veci.

Zdravi, vzdelani, prace, pohoda a bezpeci doma se stali drahokamem pro cele lidstvo.

V teto dobe je hodne dulezite zachovat si lidskost, dustojnost, sebeduveru, optimizmus, motivaci a snahu pokracovat ve studiu, v praci, v cinosti doma, a neztracet nadej v lepsi budoucnost,

Na me ceste zivota jsem poznal ze vira v Boha, moudrost, pracovitost, cestnost, laskavost, charita, ucta k rodicum a starsim, laskavost a ucta k lidem co nam v zivote pomohli, stedrost k slabsim, pomoc tem co jsou v bide, ochota se stale zdokonalovat a rust dusevne, intelektualne, i fyzicky jsou nejvetsim bohatsvim a ozdobou cloveka.

Kazdy clovek zacina cestu zivota bez niceho jako malinke miminko, v nadeji, v lasce a snu rodicu aby se z nej stal krasny, vzneseny, laskavy a dobry clovek ktery bude radosti a nejkrasnejsi ozdobou pro rodice, rodinu, lidstvo a cely svet.

Je dobre a vznesene byt dustojnym a laskavym clovekem, ktery se snazi lidem pomahat, nikoho neodsuzovat bez poznani prave zkutecnosti a snazit se hledat cestu na ktere muze kazdy clovek najit pochopeni, uctu, dustojnost, laskavost a vznesenost.

Moudrost jako laska a vira jsou dar Bozi. Dar a dary moudrosti jsou lidskost, laskavost, charita, dobrocinost, ucta k rodicum, ucitelum a lidem co cloveku pomohli.

Diky Bohu je hodne krasnych mladych rodin ktere ziji spolu cely zivot, no rel je take hodne mladych rodin ve kterych jsou rodice rozvedeni a deti jsou vychovani jednym rodicem (maminkou nebo tatinkem).

Rel, jsou deti rozvedenych rodicu kteri byli vychovani soudit nebo odsuzovat jednoho z jejich rodicu (maminku nebo tatinka), bez toho aby poznali prave zkutecnosti.

Rika se ze tancovat tango vyzaduje dva partneri, tak jako manzelstvi vyzaduje oba rodice kteri jsou pripraveni za jejich manzelstvi udelat vse, separovat se od jejich vlastnich rodicu a jsou ochotni odejit i nakonec sveta jen aby jejich manzelstvy a laska a rodinne stesti byli vecne.

Je hodne mladych manzelu kde separovat se od jejich vlastnich rodicu a odejit z domu na dva (2) kilometry je velice tezke az nemozne.

Pro hodne lidi odejit za praci do jineho mesta v okrese je velice tezke, no je hodne lidi co jsou pripraveni a ochotni jit za praci i pres ocean na jiny kontinent.

Ja osobne jsem za studiem a za praci cestoval a imigroval do devet cizich zemi, pracoval a zil jsem na styrech kontinentech, a zemekouli jsem obletel vice ner devet krat.

Je hodne mladych manzelu, kteri jsou ochotni a pripraveni odejit z domu za praci vice ner tisice kilometru, jit na jiny kontinent i s malinkym miminkem, no s pevnou virou v Boha, s laskou a s nadeji ze jejich manzelstvi a mlada rodina bude ve velikem svete kvest jako kvetiny v krasne slunecne zahrade naveky.

Zivot je magicka skatulka a je dobre a vznesene se snazit najit klic ji otevrit a jit cestou zivota na ktere clovek roste jako krasna kvetina a krasny strom.

Dovolte, abych vám něco málo napsal o cestě životem, co mě motivovalo učit se – studovat, jakož i o tom, jak mi studium pomohlo.

Moja cesta po svete byla velice zajimava, vyzadala pevnou viru v Boha, hodne usili, prace a pokoreni. Kdo jsem dnes je diky ceste kterou jsem v zivote prosel.

Rika se, ze lide vedi neco o ceste zivota jinych lidi. Mozna rodina, znami, a snad i cizi lide asi vedi to co si dokazou sami predstavit a bylo jim receno o tom jinem cloveku.

To je uplne prirozene. K tomu aby clovek mohl poznat zkutecnou cestu zivota jineho cloveka je potreba prozit to co ten jiny clovek prozival denno-denne.

Proto sa rika ze zivot je zazracna skatulka a kazdy clovek ma svuj vlastni klic aby ji otvrel a prosel jeho, nebo jeji vlastni cestou zivota.

Vyrůstal jsem u mých starých rodičů v malém městě na Slovensku. Cestovat do jiného města, které bylo vzdálené 30km od domova, byla pro mne obrovská cesta.

Dnes jsem zeměkouli obletěl vice než devět (9) krát, Atlantický oceán jsem přeletěl vice než dvě stě krát a Pacific – Tichý oceán více jak padesát krát.

Více než dvacet pět let jsem považoval za můj pravý domov letiště, protože každá cesta začínala a končila na letišti.

Jako spoustu imigrantů přede mnou, v časech, když jsem žil a studoval na základní, střední a vysoké škole v bývalém Československu, jsem upřímně věřil, že budu žít doma po celý můj život.

Naši krásnou domovinu (Československo) jsem miloval. Procestoval jsem ho a dobře poznal od západu na východ, jak se říká – od Aše až po Vyšné Německé.

Později jsem se oženil se svou krásnou ženou. Věřil jsem, že spolu budeme mít mnoho krásných dětí a budeme spolu žít navěky.

Byla to jiná doba. Dnes hodně mladých lidí ani neví, jaké bylo bývalé Československo či co to vůbec bylo.

V létě roku 1989 před Sametovou revolucí jsem emigroval do Velké Británie s 50 dolary a pětidenní cestovní doložkou v kapse.

V té době jsem ve Velké Británii nikoho neznal, nikdo na mě nečekal na letišti a nevěděl jsem ani to, kde a jak budu žít v následujících dnech.

Odešel jsem do Velké Británie a mé začátky byly, jak se říká, doslova v rukou Božích.

Dnes mohu upřímně tvrdit, že víra v Boha bylo v těchto dobách mé největší bohatství.

Mimo to jsem neměl nic. Byl jsem bez peněz, bez domova, bez rodiny i přátel. Navíc v cizí zemi.

Během mého pobytu ve Velké Británii a později v Kanadě, jsem toužil po dobrém vzdělání, dobré práci a mít možnost pomoci mé rodině a dceři v rodném Československu.

Ve Velké Británii a Kanadě jsem žil jako imigrant ve velice skromných podmínkách, ve skromném bydlení a často jsem vyhledával pomoc charity, abych nehladověl.

Umýval jsem nádobí a podlahy v restauracích. Manuální práce jsem dělal proto, abych si mohl něco málo vydělat a koupit si čerstvý chléb či knihu.

Byla to jiná doba než dnes.

Měl jsem velké štěstí, protože mě ochraňoval pán Bůh a pomáhali mi také lidé, co mě doprovázeli v životě.

Díky Bohu a dobrým lidem jsem měl možnost studovat a později oficiálně emigrovat z Velké Británie do Kanady.

Do Kanady jsem přijel v březnu roku 1993. Přijel jsem pouze s malým kufrem a opět jsem začínal od nuly – bez rodiny, bez přátel, pouze s vírou v Boha.

Později jsem si vzal půjčku od kanadské vlády na doktorské studium.

Mojí největší motivací bylo to, abych mohl s doktorským titulem najít lepší zaměstnání a pomoci mé dcerce a rodině doma, v Československu.

Po mnohém snažení a studiu, jsem dostal první práci v Kanadě. Byl jsem lektorem matematiky na univerzitě v Ottawě. Bylo to 10 let po mém odchodu z bývalého Československa.

Díky práci jsem byl schopen splatit svůj dluh kanadské vládě za doktorské studium na univerzitě v Montrealu. Můj dluh činil částku 30 tisíc kanadských dolarů.

Jako imigrant jsem nevěděl, že budu mít takový dluh, a tak obrovskou sumu peněz jsem v životě neviděl. Po splacení svého dluhu jsem měl krásný pocit, že jsem se dostal na nulu a dluh jsem konečně neměl.

Jistě má každý imigrant jinou osobní cestu a motivaci k cestě do cizí země, kde chce začít nový život. Ne každý imigrant má možnost studovat či pracovat v cizině a spousta z nich je závislá na charitě po celý život.

Když jsem žil v Kanadě, nemohl jsem jako imigrant cestovat domů. Neměl jsem pas.

Po splacení dluhu a obdržení kanadského pasu jsem mohl začít svou cestu učitele ve velkém městě.

V létě roku 1999, rok po tom, co jsem vyučoval matematickou analýzu a lineární algebru na univerzitě v Ottawě, jsem dostal nabídku vyučovat výpočtovou techniku na Univerzitě PennState v Pensylvánii.

Po tom, co jsem v Pensylvánii dostal první plat, jsem mohl konečně cestovat za dcerou a svou rodinou domů.

Peníze, co jsem v Pensylvánii vydělal, jsem využil na zaplacení cesty a zbytek dal své dceři, její mamince a ostatním členům rodiny.

A tak jsem se znovu dostal na nulu. Naštěstí jsem však už neměl žádný dluh.

Ve Velké Británii, Kanadě a v USA se říká, že dostat se na nulu a nemít žádný dluh je velký úspěch.

Díky velikému snažení a studiu jsem byl schopen finančně podpořit me deti, aby i oni mohli úspěšně studovat a mit lehci zivot jako ja.

Díky Bohu, moje deti úspěšně vystudovali, jsou vynikající v odoru, maji krásne rodiny, hezké bydlení, domov a jsou dobrýma lidma.

Jako kazdy rodic i ja chci byt na me deti velice hrdý a těšít se, že máji krásne rodiny, dobré srdce a že pomáháji lidem.

Na své cestě životem jsem pochopil, že studium dává lidem vznešenost, věčnou mladost a svobodu ducha, vědomosti, které člověka přivedou na cestu úspěchu a na cestu, na které může udělat spoustu dobrého pro druhé lidi, své okolí i celý svět.

Později jsem v cizině studoval a pracoval jako univerzitní učitel, docent a profesor v oboru informatiky, informačních technologií a systémů, matematiky a výzkumu.

Profesuru jsem absolvoval v Jižní Koreji, Japonsku a USA, docenturu v České republice, doktorát v oboru informatiky (PhD), magistra v oboru informačních systémů (MSc) a inženýrské studium v oboru informatizované průmyslové výroby (HNC) ve Velké Británii, diplomní inženýrství v oboru elektrotechniky (Ing) a maturitu v bývalém Československu (na území dnešního Slovenska).

Pracoval jsem v USA, Kanadě, Velké Británii, Jižní Koreji, Japonsku, Španělsku, Německu, Rakousku, Belgii, na Kypru, na ostrově Fiji, v České republice a v bývalém Československu.

Pracoval jsem, přednášel jsem a žil jsem s lidmi z celého světa.

Mé doktorské studium jsem absolvoval ve francouzštině na univerzitě v Montrealu a v angličtině na univerzitě v Ottawě.

Svou disertační práci jsem psal ve Velké Británii, kde jsem mimo informatiky studoval také obchod a ekonomiku.

Včetně základní, střední a vysoké školy v Československu a návazností studia v Anglii a Kanadě, jsem studoval více než 30 let.

Plynně komunikuji v 16 jazycích.

Jsem dědeček, tatínek, pedagog, vědec, učitel, trenér a mentor. Rád pomáhám lidem. Mám rád vědu, přírodu, muziku, filosofii moudrosti a poznání.

Dnes mám pocit, že jsem na začátku mé cesty studia a poznání. Uvědomuji si, že je ještě hodně toho, čemu nerozumím a hodně toho, co potřebuji ještě studovat.

Hodne lidi kdyz vidi muj akademicky profil si mohou myslet že jsem odešel do světa proto, abych měl úspěšnou kariéru.

Jen málo lidí ví, že jsem odcházel z domova pouze s 50 dolary. Neměl jsem “ani šajna” o tom, co je nějaká kariéra a úspěch.

Jediné, co jsem v té době věděl bylo to, že chci žít ve svobodné zemi, kde mě nikdo nebude soudit kvůli mé víře nebo politických názorů, ale podle toho, jaký jsem člověk – čestný, dobrý, pracovitý a upřímný.

Když jsem přijel do Anglie, měl jsem sen mít maličký karavan, prodávat fish & chips a mít kde spát.

Dnes věřím, že pán Bůh vedl mou cestu života ve víře k moudrosti, lidskosti, studiu a poznání světa, abych mohl i já lépe pomáhat lidem k nalezení víry, moudrosti, lidskosti, studiu, poznání světa a pomoci ostatním.

Žil jsem skromně, důstojně a na mé cestě mi pomohlo spoustu dobrých lidí. Mohl jsem pomoci své dcerce, rodině a lidem, ke kterým mě pán Bůh na mé cestě života přivedl.

Život je cesta, na které může člověk pomoci hodně lidem, když pozná pravé hodnoty víry, moudrosti, lidskosti, štědrosti a laskavosti k lidem, ke kterým je pán Bůh či osud přivádí.

Dnes věřím, že laskavost, lidskost, poznání světa a upřímná touha po moudrosti je klíč, kterým člověk může otevřít magickou škatulku na své cestě životem naplněnou moudrostí, studiem, poznáním světa a pomoci ostatním lidem.

Situace týkající se Covidu-19 mnohé změnila a svět stále mění. Krásné však je, že Vaše sny, touhy a snaha o poznání světa se nemění a rostou jako květiny ve slunečné zahradě.

Jaro je jir na ceste, pomalinku ale jiste.
Spring is coming, but slowly. I am glad that you are well.

Prosim kazde rano si pripomente tech pet velice dulezitych zkutecnosti:
Please every morning remind yourself these five very important things:

1) Jsem krasna (krasny) (jsem nadherna lidska bytost, maminka (tatinek), sestra (bratr), dcera (syn), a pritel
1) I am beautiful (I am beautiful human being, mother, sister, daughter, and friend)

2) Jsem silna (silny) (mam dobre zdravi, silneho ducha, a pozitivni vztah k zivotu)
2) I am strong (in good health, strong spirit, and positive attitude towards life)

3) Jsme chytra (chytrej) (Ja jsem inteligentni a velice nadana (nadany)
3) I am smart (I am intelligent and bright)

4) Jsem schopna (schopny) (Ja muzu udelat a dosahnout cokoliv muzou i jiny lide)
4) I am capable (I can do or achieve anything what other people can)

5) Jsem libezna (libezny) (Ja jsem dustojny a nadherny clovek
5) I am loveable (I am dignified and wonderful person)

All numbers apply to me, you, to them, and to everyone. All it takes is to believe and keep smiling and keep reminding yourself that you are 1, 2, 3, 4, and 5.

In case that there may be no blue skies, no sunrise, no sunset, and no hope, then we need to worry about 1, 2, 3, 4 and 5.

But at the moment, praise God 1, 2, 3, 4, and 5 is fine.

Pokud umíte trošičku anglicky, můžete si pročíst některé z mých myšlenek:

1) Cesta k úspěchu a velikosti: Journey to Success and Greatness

To get to the summit of success and greatness, takes only a first small step forward and then second, and third, and forth, fifth, ....

There is the Sunrise and the Sunset everywhere and for everyone. All it takes is to wake up early morning to see the Sunrise and then after the day's work, to pause, relax and enjoy the Sunset.

It is not important how soon you become successful or great, but the direction and journey you take to get there.

2) Co znamená vítězit a prohrávat v životě? - What is a true meaning of winning or losing in life?

Dear colleagues and friends,

When I was young, I was very competitive Karate athlete and wanted to win at all time.

I did get my Black Belt in 1981, and used to practice 10 hours a day. Then, I did practice mixture of sports. just to complement to my speed, agility, flexibility, confidence, plus much more, just to be the best.

The closest I ever did get to my dream, was to visit the 1984 Karate World Cup in Budapest, where I unofficially had an opportunity to spar with two World Cup Champions from Japan, first in 75kg and second 80kg weight categories. I was in 75kg weight category then.

In Budapest, I felt very proud of myself after having excellent sparing session with two World Cup Champions, and at the same time, I was most disappointed because I was not selected to represent my country.

Few months later, after the World Cup in Budapest, in Czech Republic I've met a man who practiced Kung Fu and Tai Chi for many years in Asia. He was very quiet, humble, and gracious of a very simple and nice human nature.

As proud as I was then, naively thinking how good Karate fighter I was, I challenged him to spar with me.

Very soon after we started to spar, I've learned that my pride and my Black Belt were seriously not enough.

The man was much better, much faster, and much stronger, surely much wiser fighter than I was then.

I was truly devastated and so humiliated. All my pride and sense of how good I did think I am suddenly vanished forever.

This experience was perhaps the best things that have ever happened to me not just in my athletic career, but also in the way I started to think and live since.

It was a new beginning in the way I've practiced Martial Arts, and the way I was thinking of myself and others.

Most of all, I have learned to become humble, modest, disciplined and capable to be grateful for loosing and yet still hoping for winning.

Today, I am few years older than I was then and believe that life is a journey, that winning or losing is just a transition to another day and new beginning of learning, discovering and hoping for a better future not just for me, but for all mankind.

What truly matters is who we are as a person-people today, what do we do now in present time.

How much we loved, cared for and hoped for yesterday.

How much we love, care and hope for today.

How much we will love, care and hope for tomorrow, regardless of winning or losing.

True winners are people who live, love, care and hope for well not just for themselves but for everyone at all times.

Sincerely,
***********

Budu se těšit na možnost pomoci i Vám najít cestu k poznání a úspěchu.

Pevné zdraví a vše nejlepší na Vaší cestě životem,

Prof. Ing., Eduard Babulak Ph.D.

Typy lekcí

Standardní lekce

100 Kč / 55 min.

Fotky a certifikáty

Blogy (1)

Pouť pana profesora studiem a poznáváním světa

Milí studenti, přátelé a krajané v krásné domovině! Říká se, že život je jako magická krabička, ve které se skrývá veškerá moudrost, tajemství, poznání a vědomí světa. Je jen potřeba najít klíč a…

Zodpovězené otázky (2)

Tento doučovatel odpověděl na následující studijní otázky

Babulak E.

Nemčina

Dobrý deň Potrebovala by som pomôcť s týmto cvičením. Ďakujem