Dieta mediterránea

Dieta mediterránea

Publikováno: 12. 4. 2023 Autor: Radka B.

Španělsko se v posledních pár letech stalo jednou z nejnavštěvovanějších destinací, kde Češi rádi cestují hlavně za sluníčkem, mořem a významná je i gastronomie, na kterou jsou samotní obyvatelé také velice hrdí. 

Věděli jste, že v každé z 18 autonomních oblastí existují typické pokrmy charakteristické pro danou oblast? Krom toho, je jídlo ve Španělsku velmi diskutované téma - skoro tak běžné, jako když se bavíte o počasí. Mohou vás proto překvapit otázkou: jak se jmenuje váš typický pokrm z města, odkud pocházíte?

Na jihu se můžeme setkat se španělským pojmem ,,dieta mediterránea” v českém překladu to znamená ,,středomořská strava.” Označuje životní styl a způsob stravování, který se vyskytuje zejména v přímořských oblastech středozemního moře. Oficiálně je evidována v seznamu UNESCO od roku 2013, kromě Španělska pod ní spadá Řecko, Itálie a Portugalsko.  

Středomořská strava je spíš lehčí, představuje vysokou konzumaci zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, luštěnin a ryb. Všechno pochází z místních lokalit, čímž si zakládají na čerstvosti a kvalitě. Významným produktem je neodmyslitelně olivový olej, který skvěle doplní každý pokrm, a nikdy nechybí ani na jídelním stole.

Nicméně, strava je také bohatá na zdravé tuky, vlákninu a jiné živiny, které tělo nezbytně potřebuje proto, aby správně fungovalo. Celkově podporuje zdravý životní styl, předchází např. kardiovaskulárním nemocem, chronickým nemocem a obezitě.