Author's photo
Tomáš O.
chemie

Dobrý den, můžete mi prosím pomoct s těmito úlohami?(viz obrázek)

Za odpovědi budu moc vděčný.

Attachments:
Question image
3 answers
220 - B, 221 - není celé vidět. I určitě, 206: I - furan, II - B, III - G, IV - D, V - E, VI - F, VII - C, VIII - H. 23-25 nedokážu přečíst, malá písmena.
24-D. Základem alkaloidů je heterocyklická sloučenina (cyklická sloučenina, kde jeden nebo více atomů uhlíku jsou nahrazeny heteroatomem, jako je napr N, S, O)
25-D. Alfa-aminokyselina je kyselina, kde postranní řetězec je navázán na alfa uhlík, tj. první uhlík vedle -COOH skupiny
23 - je opravdu špatně videt
Comments:
Xenie O.
207- otázka zní trochu divně, ale pravděpodobně správná odpověď bude D 208 - C, kvůli volnému elektronovému páru na atomů dusíku (dusík má 5 elektronu, že kterých 3 jsou vazební), proto dusík se chová jako donor elektronového páru a tak celá sloučenina začíná mít bazické vlastnosti
Mohu vám napsat řešení:
220: Správně je B: I,II,III. Počet atomů uhlíku v terpenech musí být násobkem 5, což platí u látek I, II a III, nikoli IV, kde je 13 atomů C.
221: Mezi steroidy patří I, II a IV, látka III má druhý kruh sedmičlenný. U dalších látek nevidím vzorec celý, sorry, to nemůžu řešit.
206: Názvosloví: I - A furan, II - B imidazol, III - G pyrrol, IV - D 4H-pyran, V - E pyridin, VI - F pyrimidin, VII - C purin, VIII - H thiofen
207: Kofein je derivát purinu, což je zjednodušeně pyrimidinoimidazol, takže nejméně se kofeinu podobá pyridin
208: Platí C
23: 23.1. je E = tvorba etheru, 23.2. je C = kondenzace (aldehydu s nitrolátkou), 23.3. je B = redukce (nitrolátky na amin pomocí LiAlH4)
24: Stavební složkou alkaloidů je hterocyklická sloučenina (D)
25: Alfa aminokyseliny mají aminoskupinu na uhlíku vedle karboxylu, tomu vyhovuje struktura D - cystein

Odepište mi prosím.
RNDr. Ivo Bláha