Author's photo
Vsco G.
Excel

Excel - zadání

Do nového listu s názvem Kurzy měn naimportujte ze souboru excel-kurzy.dat data, která představují kurzy měn za rok 2018 stažené ze stránek České národní banky. Následně doplňte na listu Zásilky do sloupce Poštovné v JPY vzorec, který vypočte přepočet poštovného z korun na Japonský jen. Použije přitom aktuální kurz pro daný den (není-li pro tento den kurz vyhlášen, tak využijte předchozí vyhlášený kurz).
Nápověda: Importovaný soubor je klasický textový soubor s poněkud neobvyklým oddělovačem sloupců. Uvědomte si dále, že Japonský jen má kurz uveden jako hodnotu 100 JPY za 1 českou korunu. Ve vzorci opět nejspíše použijete funkci SVYHLEDAT.

3 odpovědí
Data do listu "Kurzy měn" naimportujete cez založku Data a vyberiete možnosť podľa zdroja. (Načíst data -> ze souboru). V nápovede sa píše o "neobvyklém oddělovači sloupců", tak si uplne nie som istá, ako zdroj vyzerá. Z tejto zabuľky nasledne vyhľadáte pomocou VLOOKUP menu Japonského jenu. Vzorec vložíte do bunky v liste "Zásliky" a skombinujete to s násobením hodnoty v českých korunách. Neviem, čo to takto dáva zmysel, asi by to bolo jednoduchšie vysvetliť osobne (online)
Pokud bude potřeba, můžete mi poslat soubory do emailu. Já je zpracuju dle zadání a pak si projdeme postup. :)
Dobrý den,

asi bych to zkusil následujícím způsobem.

1) Upravil bych si data/text. editor ze sešitu ČNB do formy, která se dá importovat do vašeho listu. Pokud se nepovede importace, můžete vložit hodnoty z potřebných buňek.

2) Kurz JPY bych si dal do online kurzové kalkulačky, abych neudělal chyby při přepočtu daného kurzu. Myšleno ne vyjádřením se samotným kurzem, ale právě na hodnotu japonské měnu 100.

3) Můžete zadat i hodnoty bez funkce. (Pokud si nebudete jistý s SVYHLEDAT)

Přeji hodně studijních úspěchů.