Učebnice: ano / ne? V jaké míře a jaká?

Disclaimer: otázka pro učitele/lektory italštiny

Drahé kolgyně a drazí kolevogé,

chtěl bych se vás zeptat, zdali používáte ve své výuce učebnice, a pokud ano, tak jaké?

Já osobně používám Nuovo (postupně přecházím na Nuovissimo) Progetto Italiano a moc se mi líbí. Vím, že se v českém prostředí používá i Espresso od vydavatelství ALMA (mám jich pár pořizených, ale nepoužívám je).

2 odpovědí
Ciao!
Osobne si vypomáham asi najviac (pri začiatočníkoch) učebnicou Nuovo Espresso, je jasná, študentom sa materiály v knižke páčia a má aj videokurz.
U pokročilých študentov využívam skôr materiály Loescher editore (ak kvôli tomu, že ebook nemá splatnosť, pri Alma edizioni a Edilingua trvá licencia cca 1 rok).
Edilingua má tiež skvelé učebnice, Nuovissimo progetto italiano je často používaná najmä v školách. Osobne mám skúsenosť aj s učebnicou L´italiano all´università, odozva od študentov je pozitívna, len trvá dlhšie, kým sa dostaneš napr. k minulému času, musím často integrovať gramatiku popredu. Čo sa týka učebníc gramatiky, tie od Edilingua sú presné, sledujú učebnice, tie od Alma a Loescher sú zábavnejšie.
Z učebníc od ed.domu Mondadori väčšinou iba integrujem materiál.
Ak by ťa ešte niečo zaujímalo, kľudne napíš.
Buona giornata!
Komentáře:
Dan S.
super, děkuju za názor! Nevím proč, ale to Espresso mě připadne trošku kýčovití a možná až extrémně karikaturální, což je možná u učebnice jazyka potřeba. Rád bych si zkusil nějaký kurz vystavěný na Espressu. Díky za tipy k tomu Loescher, znám nějaký jejich videa, ale jejich ebooky jsem ještě nepoužíval. anche a te!
Ciao!
Já používám už léta klasiku - osvědčenou učebnici: Italština od Benešové, Bahníkové a Ehrenbergerové z vydavatelství Leda. V přepravovaných vydáních vychází už od 80. let. Je v ní výborně a přehledně zpracovaná gramatika, dostatek cvičení na procvičování. Jedeme podle ní gramatiku na Italianistice na Filozofické fakultě UK.
Komentáře:
Dan S.
Ciao! Děkuju. jj, je to docela zajímavý. Kdo to tam dnes učí? Když jsem tam byl já (před 10 lety), tak tam učil JIří Špaček (velice sympatický pán). S “Bahníkovou” jsem začínal, ale postupně jsem přešel na italské učebnice, i když je pravda, že v určitých oblastech, např. systematizace gramatiky, překlady vět či určitým (do určité míry) drillem, není špatná, resp. jedná se o takovou Bibli české italianistiky.:) Jen mi připadne hodně zastaralá a tak nějak těžkopádná.
Pavlína K.
Jé, já asi dost opožděně reaguji svou odpovědí, ale není tu žádný datum, a zprávu jsem náhodně objevila až teď... Tak se omlouvám za prodlení. Italianistiku vede Doc. Pavel Štichauer, učí nás Zora Obstová a Mara Salvalaggio - všichni jsou skvělí. Kombinace českých učitelů a rodilých mluvčích - Mara česky nemluví - mi přijde praktická.