Author's photo
Barbora V.
biologie - vš

Změna koncentrace osmoticky aktivních látek v krvi

Dobrý den, nevíte někdo co by se stalo kdyby se změnila koncentrace osmoticky aktivních látek v krvi (u zvířat)?

2 odpovědí
Krev se skládá ze dvou hlavních složek - krevních buněk a tekuté plazmy. Když dojde ke změně osmolarity prostředí ("žíznivost roztoku", koncentrace osmoticky aktivních látek), změní se zároveň osmotický tlak, který působí na cytoplazmatickou membránu krvinek. Tato membrána je polopropustná - mohou přes ni procházet molekuly jako je voda (malé, nepolární), ale osmoticky aktivní látky ne. Zvýšíme-li proto koncentraci např. iontů rozpuštěním soli v prostředí, ve kterém se buňka nachází, bude docházet ke snaze koncentrace vně a uvnitř buňky vyrovnat. Protože CPM je pro ionty sama o sobě nepropustná, budou to molekuly vody, které začnou pronikat přes membránu ven a snažit se prostředí "naředit" na přijatelnou koncentraci, při které se osmóza zastaví. Mohou nastat tři situace:
1. prostředí je hypertonické - koncentrace osmoticky aktivních látek je venku vyšší než uvnitř. Buňka vypouští vodu, svraští se, a eventuálně umírá.
2. prostředí je hypotonické - osmolarita roztoku je nižší než osmolarita cytoplazmy, buňka vodu začne "nasávat", její objem se zvětšuje a nakonec praská. U erytrocytů tomuhle jevu říkáme hemolýza.
3. prostředí je izotonické - koncentrace osmoticky aktivních látek uvnitř buňky a kolem ní jsou v rovnováze. Takovým prostředím je například fyziologický roztok (0,9% roztok kuchyňské soli), ve kterém podáváme nitrožilně podávané léky.
Komentáře:
Michal T.
oprava, molekula vody samozřejmě není nepolární (jako třeba kyslík nebo CO2), ale je dostatečně malá na to, aby díky vysokému osmotickému tlaku bariéru překonala
Dobrý den. Změnila by se hodnota osmotického tlaku a byly by tak porušeny všechny pochody, které jsou na tomto jevu závislé, např. transport vody a s tím spojený transport bílkovin. Potažmo by se změnil nervový vzruch atd.