Author's photo
Soňa K.
matematika

Tečna

Dobry den, nevedel by si nekdo prosim rady s temito priklady? Dekuji za odpoved.

Přílohy:
Question image
3 odpovědí
Dobrý den, posílám výpočet cvičení 7. Kdybyste měla doplňující otázky, neváhejte se zeptat. :)
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
Karolína K.
Jedná se pouze o výpočet rovnice tečny. Bohužel nemám možnost rýsovat.
Soňa K.
Presne tak, jde jen o vypocet. Mockrat dekuji, takhle je mi to jasne 😉
Dobrý den, pokud je potřeba i cvičení 8., tak takto: je třeba směrový potom normálový vektor přímky AB, obecná rovnice přímky. Rovnoběžná přímka bude mít shodný normálový (i směrový) vektor, tedy přepíšu jako -2x+y+c=0. Vyjádřím y=2x-c a dosadím do rovnice paraboly. Spočítám diskriminant s tím, že pro tečnu musí být roven 0. A je to :) https://ctrlv.cz/shots/2022/10/14/eaUe.png
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
David L.
+ dopočítám průsečík paraboly s nově vzniklou přímkou, tedy řeším rovnici tvaru: 2x-1=x^2, potom x^2-2x+1=0. Vyjde nám dvojnásobný kořen 1, tedy x-ová souřadnice hledaného bodu je 1, y-ová taktéž 1.
To, co je výše vypočteno, není přímo výpočet rovnice tečny, ale jen její směrnice, ale v obecném bodě, tedy pouze jako první derivace konkrétní funkce, ale bez vztažení ke konkrétnímu bodu, jelikož konkrétně zde v y´(x=0) = -1/4 to je tg alfa tečny s osou + x v bodě T (xT=0,yT=1/2). Rovnice tečny zde bude mít tvar yT = -1/4x+1/2, tedy obecný tvar 4y+x-2=0 a o to zde zřejmě šlo. Vypočíst rovnici tečny znamená fakticky její tg úhlu s osou +x a úsek na ose y.
Přílohy:
Answer image