Author's photo
Jakub Z.
chemie

voda - vypařování

ahoj, nevěděl by někdo, co se stane, že při vypařování vody je ta vodní pára najednou lehčí než samotný vzduch ? pravděpodobně se zmenší hustota a kapalina odebere teplo z okolí. Ale pořád nechápu jak nebo proč.

2 odpovědí
Dobrý den, Jakube:
Voda (kapalina) se změní na vodní páru na základě ustavení fázové rovnováhy.
Vzduch nasycený vodní parou je samozřejmě těžší. Voda je látka těkavá, za normálních podmínek přechází do skupenství plynného.
Odpověděl jsem Vám tímto?
Zdravím,

Jakub Svoboda
Komentáře:
Jakub Z.
ahoj, díky za předešlou odpověď, ale úplně nevím co přesně myslíš základním ustanovením fázové rovnováhy. Než co je vzduch nasycený vodní parou těžší? A co to způsobuje, že voda je látka těkavá ?
Jakub S.
Tak ještě doplním: Dvoufázové (dvousložkové) systémy mají tendenci dospět do tzv. rovnovážného stavu. Okolní tlak a teplota hrají při tomto jevu zásadní roli. Vzduch nasycený vodní parou je samozřejmě těžší než “suchý vzduch”. Je to zkrátka o tendenci kapalných látek přecházet do plynné fáze. Jakmile je v uzavřeném systému “dostatek” vodní páry, voda se přestane odpařovat. Například ethanol se vám ale z jeho vodného roztoku odpaří rychleji. Pokud chcete, problematiku lze probrat na lekci.
Odpovědi Jakuba S. jsou chybné. Vlhký vzduch je lehčí než suchý. Plyne to z tabulkových hodnot hustot. Suchý vzduch má hustotu kolem 1,3 kg/m3, vodní pára (tedy chemicky čistá sloučenina H2O v plynném stavu) kolem 0,6kg / m3. Smísíme-li tedy tyto plyny, výsledná hustota bude vždy menší než 1,3 kg/m3. O této skutečnosti svědčí fakt, že oblaka (vodní parou nasycený vzduch) se naválejí po zemi, ale plavou ve vyšších vrstvách atmosféry. Pojednání o rovnováze kapalina-pára s uvedenou otázkou nesouvisí. Václav S.