Author's photo
Zrušený účet
matematika

krychle

Dobrý den, nevěděl by si někdo rady s těmito příklady. Potřebovala bych i postup.

Je dána krychle ABCDEFGH a body K=střed AE, L=střed BC. Určete průsečnici rovin KCG a LDH.

Je dána krychle ABCDEFGH a body K=střed AE, L=střed BC. Určete průsečnici rovin KAG a LDH.

2 odpovědí
Tak předpokládám, že se jedná o konstruktivní geometrii, jde to v jakémkoliv promítání, třeba v axonometrii, ale máte to zde ve volném rovnoběžném promítání, funguje to podobně. Stačí si uvědomit, v jaké "větší" rovině leží KCG, je to zároveň ACGE a dále v čem leží LDH, tedy v LDHL´, ty se protnou v "horní" a "dolní" podstavě krychle v P, Q a v té leží ta průsečnice a protože se jedná jen o "menší" části těch "větších" ploch, tak konce té "delší" průsečnice jsou dány jejich průsečíkem s těmi spojnicemi těch vlastně stran trojúhelníků, které ji "zkrátí" , U té druhé krychle se ty zadané trojúhelníky vůbec neprotnou, jelikož i jen tak pohledově, sponice AG je "nad" sponicí LH, čili jeden trojúhelník LDH je jako celek níže, druhý KAG výše, když tak se ještě podívám.
Přílohy:
Answer image
oba dva příklady jsou prakticky stejné, takže vyřeším jen áčko :)
prvním krokem je sestrojit řezy krychle danými rovinami. Rovina KCG krychli protne v těchto úsečkách: hrana AE, úsečka EG, hrana GC a úsečka CA.
Rovina LDH krychli protne v těchto úsečkách: LD, MH (kde M je střed FG), LM a hrana DH.
nyní se podívejme na dolní podstavu: průsečnice KCG s dolní podstavou a průsečnice LDH s dolní podstavou se protínají v jednom bodě dolní podstavy - nazvěme si jej třeba X.
To samé v horní podstavě - průsečnice LDH a KCG s horní podstavou se zde protínají v jednom bodě - nazvěme jej třeba Y.
Nyní máme dva body, které patří do průniku těchto rovin, což nám stačí k sestrojení přímky.