Jaký je slovosled v souvětí s Prefektem?

Která varianta a proč je správné? Jsou zde výjimky ohledně například spojek? Kdy a proč se mění pořadí slovesa a zájmena v souvětí v Perfektu, v Präteritu?
Im Hotel hat es kein Warmwasser gegeben und so HABEN SIE/SIE HABEN sich in den Bodensee waschen sollen. Děkuji předem za pomoc.

3 odpovědí
Souvětí souřadné - spojka und, po ní následuje v tomto případě so=pozice jedna, na pozici dvě musí být sloveso, pak podmět atd.:
... und so haben sie sich in dem Bodensee waschen sollen.

Milena Ch.
Komentáře:
Ivona H.
Velice děkuji! Velmi si Vaši pomoci vážím.
Philipp H.
Dobrý den, na konci bude waschen müssen ne waschen sollen ..... und so habe sie sich in dem Bodensee waschen müssen.
Pavel S.
(souřadící spojka "und" s přímým slovosledem-další oder, aber, sondern, denn) tedy - Im Hotel hat es kein Warmwasser gegeben und so Sie(vykání) sie(oni) haben sich in dem (3.pád "WO"-kde ) Bodensee waschen sollen.
Zrušený účet
Síce hledám doučovaní jazyka ale vy jste přesne příklad toho jak neco vysvetlit odborne že človek tomu nerozumí. Nejde o to že umíte nemčinu, ale jde o to aby jste ji vedel předat dál
(souřadící spojka "und" s přímým slovosledem-další např.oder, aber, sondern, denn) tedy - Im Hotel hat es kein Warmwasser gegeben und so Sie(vykání) sie(oni) haben sich in dem (3.pád "WO"-kde ) Bodensee waschen sollen.

čtěte více: https://www.doucuji.eu/otazky/12092-jaky-je-slovosled-v-souveti-s-prefektem
Po spojce und bude slovosled jako ve větě hlavní, spojku UND do věty nepočítám. Tedy UND jako samostatná "spona" a pak následuje 1.větný člen, což je často podmět nebo jiný větný člen, který chci zdůraznit a na druhém místě stojí sloveso a za ním bude podmět, pokud již nestojí na 1.místě ..