Vězňovo dilema

Dobrý den, mohl by mi prosím někdo pomoci s vyřešením následujících 2 příkladů na téma Vězňovo dilema? Zadání v obrázku.
Předem děkuji.

Přílohy:
Question image
1 odpověď
Př. 1, dal bych tam 10;10. Když oba vězni poruší své spojenectví a usvědčí toho druhého, dostanou 10 letý trest. Pokud by oba tvrdili že jsou nevinní, dostanou každý 5 let. Pokud bude jeden svalovat vinu na druhého a druhý nebude s policií spolupracovat, dostane nespolupracující 10 let, a spolupracující bude propuštěn. Konkrétní výše je otázkou, ale každopádně porušení dohody z obou stran je méně výhodné než spolupráce z obou stran.
Př.2) Vtip je v tom, že dohodu ve vidině zisku 40 poruší oba, a tím oba dosáhnou menšího zisku než pokud by kartelovou dohodu dodrželi. Nelze tedy jednoznačně usoudit, že při změně strategie si můžou pomoci k lepšímu zisku. Záleží jestli druhá strana dohodu dodržuje nebo nedodržuje.
Komentáře:
Jakub B.
Děkuji za odpověď. Ještě dodatek k 1. příkladu. Proč 10;10? V případech podobných tomuto, je vždy ta varianta, kde oba vězni promluví hodnocena pro oba přívětivěji, než když jeden nepromluví a druhý ano. Pokud by to bylo 10;10, pak by to znamenalo, že když 1. promluví, pak druhý dostane 10 let bez ohledu na to, zda promluví nebo ne (obráceně to platí stejně). Hodnota pak vždy v případě že promluví oba, bývá nižší. Čekal jsem tedy spíše nějaké číslo mezi 5 a 10, aby byl princip hry dodržen.