Author's photo
Anonymní autor
fyzika - sš

Příklady z fyziky pro gymnázium

Dobrý den, potřebuji pomoct. Náš učitel fyziky nám zadal příklady na přípravu na test, bohužel nám nic víc k nim neřekl a já si nevím rady. Jsem z toho nervózní, tak bych byla ráda, kdyby mi to někdo jednoduše vysvětlil. Děkuji hezký den.
PS: ty co jsou zakroužkované růžově

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
avatar
Zrušený účet
Ve směru osy y řešte jako pohyb rovnoměrně zrychlený se záporným zrychlením (g).
Použijte pohybové rovnice rovnoměrně zrychleného (zpomaleného) pohybu. Nápověda : Při dosažení maximální výšky je rychlost v ose y nulová
Viz níže, dráha ve směru svislém na Měsíci ku dráze ve směru svislém na Zemi = g na Zemi ku g (na Měsíci), prostě menší tíhové zrychlení znamená, že se o menší konstantu za stejný čas snižuje rychlost, proto dále uletí, zde tedy výše. Prostě, aby se těleso na Měsíci zastavilo, potřebuje více času, tedy dále (výše ) uletí. Obecně ale počítat s konstantním zrychlením nelze takže dráha se pak počítá přes dvourozměrný integrál ze zrychlení, které je obecnou funkcí času.
Přílohy:
Answer image
Komentáře:
MILAN K.
224), takže gravitační potenciál ve vnějším bodě a na povrchu Země je V = G*M/R, derivace gravitačního potenciálu je gravitační zrychlení, čili dV/dR = g, tedy g = - G*M/R^2 a chceme, aby platilo -GM/(R+H)^2 /-GM R^2 = 1/2. jelikož víme, že klesá se vzdáleností od povrchu Země. Odtud dostaneme R^2/(R+H)^2 = 1/2 , odtud 2*R^2 = R^2 + 2*R*H + H^2, odtud H^2+2*R*H - R^2 = 0, pak vyjde H = R(*(odmocnina ze 2)-1). Tedy H=R*0.4142= 6378.245 km*0.4142 = cca 2642 km nad povrchem Země je cca g/2
MILAN K.
V geofyzice je prostě výhodnější počítat s potenciálovou funkcí a ne přímo se zrychlením. Umožňuje totiž dobře zohlednit různé tvary referenčních těles. Jinak uvnitř homogenní koule by gravitační zrychlení klesalo lineárně k nule až do středu té homogenní koule, To lze odvodit z potenciálu kulové vrstvy, kdy vyjde, že potenciál ve vnitřním prázdném prostoru té koule je konstantní, čili jeho derivace jsou rovny nule v jakémkoliv směru, ergo v duté kouli je gravitační zrychlení=0.
MILAN K.
Pro skutečnou Zemi je ale průběh poněkud jiný, v zásadě tíhové zrychlení víceméně roste až do hloubky rozhraní zemského pláště a jádra cca 2900 km pod povrchem Země až na max 10.68 m/s^2, pak nespojitě téměř lineárně klesá k nule do těžiště Země, což je dáno různorodým rozmístěním přitažlivých hmot v nitru Země.