Author's photo
Stefan L.
chemie

co jsou to Hydroxidy?

1 odpověď
Slovo "hydroxid" je složenina ze dvou názvů prvku: hydrogenium a oxygeinum. Je to záporný iont (aniont) složený z kationtu vodíku H+ a aniontu kyslíku O2-, tudíž výsledek je (OH)-.
Tento hydroxidový aniont OH- pak navazuje vazby s kovovými kationty jako je Na+ (NaOH, hydroxid sodný), K+ (KOH, hydroxid draselný), Fe3+ (Fe2(OH)3, hydroxid železitý), či s nekovovým NH4+ (NH4OH, hydroxid amonný).
Ve (vodném) roztoku se rozpadají na jednotlivé ionty (NaOH -> Na+ + OH-) a zvyšují pH do zásaditých (bazických) hodnot (pH > 7). Spolu s kyselinami reagují tzv. neutralizací.
Komentáře:
Jan K.
V názvosloví je důležité pochopit, že OH- je funkční skupinou, celý OH- je jedním iontem. Tudíž při "složitějších" hydroxidech jako je ten železitý nelze přidat jeden kyslík, ale je potřeba zmnožovat celou skupinu: Fe(3+) + H(1+) + O(2-) se nabízí napsat FeHO2. Nemůžeme ale rozdělovat OH-! Musíme tedy najít nejmenší společný násobek, resp. použít pravidlo křížem, a vzít železitý kationt (3+) a 3x hydroxidový aniont (3*1- = 3-). Tímto se omlouvám za chybu v předchozím, kde jsem napsal Fe2(OH)3