Author's photo
Kamil K.
chemie

co jsou to Kyslíkaté kyseliny?

3 odpovědí
Kyseliny jsou látky, které jsou schopné ve vodném prostředí odštěpit vodíkový kation.

Kyslíkaté kyseliny, neboli oxokyseliny, jsou tříprvkové sloučeniny, které vždy obsahují vodík H, kyslík O a třetí, kyselinotvorný prvek (většinou nekov).

Jejich obecný vzorec je HxMyOz, kde písmeno M označuje kyselinotvorný prvek. Písmeno "x" nabývá nejčastěji hodnot 1 – 6, písmeno "y" většinou hodnot 1-2 a písmeno "z" zpravidla hodnot 1 – 7. Číslice 1 se ve vzorcích neuvádí.

Oxidační číslo vodíku je I+. Oxidační číslo kyslíku je II-.
Oxidační číslo kyselinotvorného prvku je kladné a pohybuje se v rozmezí od I+ do VIII+, ovšem kyseliny, které mají prvek v oxidačním čísle II+ a VIII+ se prakticky nevyskytují.
Jsou to zlouceniny vodiku, kysliku a jineho prvku, kterych vseobecny vzorec je HXO (X je vseobecne oznaceni prvku; muze to byt treba N, S, P,..). Vodik ma v kyslikate kyseline oxidacni cislo I, kyslik -II, treti prvek I-VIII :-)
Kyslíkaté kyseliny jsou tříprvkové sloučeniny, které obsahují vodík H, kyslík O a třetím prvkem je prvek kyselinotvorný a to většinou nekov.
Jsou vyjádřeny vzorcem H M O, přičemž M je označován kyselinotvorný prvek. Např HClO kdy, se název tvoří podst. jménem kyselina a příd. jm. chlorná, které charakterizuje centrální atom Cl a jeho oxidační číslo, které je vždy kladné, v tomto případě I+