Author's photo
Marketa K.
chemie

co jsou to Funkční deriváty kyselin?

2 odpovědí
Funkční deriváty karboxylových kyselin jsou sloučeniny, které vznikají modifikací -COOH skupiny tzn. odtržením H+/OH-. Mezi nejznámější deriváty patří: soli (místo H+ se naváže kov), halogenidy (místo OH- se naváže halogen), estery (místo H+ se naváže uhlovodíkový zbytek alkoholu), anhydridy (reakcí dvou KK se z jedné odtrhne H+ a z druhé OH- a odštěpí se tak voda), amidy (místo OH- se naváže NH2 skupina).
Komentáře:
Zrušený účet
Jen doplním, že funkční deriváty se nemusí odvozovat jen od karboxylových kyselin, ale také od anorganických tak, že se nahradí -OH skupina. Tímto způsobem lze odvodit např. diamid kyseliny uhličité (známější pod názvem močovina) nebo dichlord kyseliny uhličité (fosgen).
Hovoříme-li o karboxylových kyselinách (charakter. skupina COOH, karboxylová skupina), tak jejich funkční deriváty jsou odvozeny pozměněním této funkční skupiny, tedy náhradou atomu/atomů na této funkční skupině jiným atomem/skupinou atomů. Můžeme nahrazovat vodík, např. estery COOR, kde R je alkyl, tzn. nahradili jsme vodík uhlovodíkovým zbytkem, např. methan, nebo také kovy, pak máme COOM (kde M je atom kovu).... nebo můžeme nahrazovat OH skupinu karb. skupiny, pak nám zbývá CO, kam se mohou vázat např. amidy (NH2), pak nám vznikají amidy karb. kyselin.. nebo nám tam z té COOH skupiny zbyde pouze C, na nějž se naváže trojnou vazbou dusík a vzniká nám nitryl
Komentáře:
Kryštof J.
Nitril :D
Kryštof J.
Ještě radši dodám, že hovořím o náhradách po schematické stránce, ne přesně o chemické stránce, tedy o chem. mechanismu, kterým náhrada probíhá.