účtování

Dobrý den,

potřebovala bych poradit, jak správně vypočítat tyto příklady. Jak poznat, kdy mám učtovat na straně MD a kdy na straně Dal? Moc děkuju za odpověď

Přílohy:
Question image
2 odpovědí
avatar
Zrušený účet
Ahoj Míšo,
Došlá FA za nákup mouky (je to výrobní firma, proto je mouka materiál a ne zboží), takže se dává na účet 111 - pořízení materiálu. DPH je vždy na účtu 343, přijatá faktura od dodavatele na účtu 321. Takže:
cena bez daně : 111/---
DPH : 343/---
cena celkem : ---/321
Na stranu má dáti účtuji to, co mi "přibylo" a na stranu dal to, co mi někdo "dal" = co budu muset zaplatit
Ze zadání je jasné, že jde o přijatou fakturu, takže účetním dokladem je FAP (faktura přijatá, daňový doklad).

Hotově zaplaceno za přepravu mouky - opět účtuju pořízení materiálu na straně Má dáti (111), protože i doprava souvisí s tím stejným materiálem (cena za přepravu se připočítává k celkovým nákladům spojeným s pořízením materiálu). Tentokrát ale vydávám peníze z pokladny (ubývá hotovost, dávám peníze pryč), proto na stranu DAL dám účet pokladny (211). Samozřejmě nezapomenout na účtování DPH.
Jakýkoliv pohyb peněz v pokladně (příjem nebo výdej) se eviduje přes vnitřní (vnitropodnikové) pokladní doklady (VÚD).
cena bez daně : 111/---
DPH : 343/---
celkem : ---/211
může se to napsat i takto : 111,343/211

Převzetí mouky na sklad - dělá se pomocí příjemky (další vnitřní doklad = VÚD) v pořizovací ceně, tzn. v ceně bez DPH (u plátců DPH). Pokud je v příkladu uvedené, že se má rozepisovat DPH, jde o plátce daně.
Doteď ten materiál třeba ležel někde na rampě (skladníci ho převzali od řidiče, přepočítali a odsouhlasili podle dodacího listu - například!) Teď ho vezmou a uloží ho na sklad. Tím pádem to, co je na účtu 111 převedu ze strany Má dáti na stranu DAL (dalo se to z účtu 111 na 112).
112/111
Už z toho je jasné, že tam nemůže figurovat hodnota DPH, protože by se strana MD nerovnala straně DAL.

Došlá faktura (neboli faktura přijatá od dodavatele FAP) za nákup zboží je úplně to samé jako faktura za mouku. Jenom s tím rozdílem, že z čistících prostředků se už dál nic nevyrábí a není to nakoupeno na provoz firmy (pro uklízečku). Jde o zboží, takže místo materiálu (111) použiju účet 131 - pořízení zboží.
MD cena bez daně 131,daň 343 / DAL 321 dodavatel

Došlá faktura za dopravu zboží. Není nic psané o tom, že by byla faktura placená hotově, takže tentokrát tady nebude figurovat žádná pokladna. Proto je to úplně stejný případ, jako faktura za zboží. K tomu zboží se to vztahuje, proto tu cenu musím ke zboží připočítat (jsou to opět vedlejší pořizovací náklady - ať už je to přeprava nebo clo nebo pojištění nákladu... Když to souvisí s tím zbožím, dávám to na účet 131)
131, 343 / 321

Výdej mouky do spotřeby. Když uslyšíš nebo uvidíš lovo "spotřeba", že se něco "spotřebovává", mělo by ti naskočit, že zřejmě půjde o nějaký nákladový účet 5xx. Ty víš, že teď máš tu mouku uloženou na skladě (účet 112). Tzn., že ji z toho skladu vezmeš a dáš ji do výroby (do spotřeby). DÁVÁŠ ze 112, takže 112 bude na straně DAL a "pětkový" účet 5xx je až na malinké výjimky na straně MD. V tomto případě jde o účet 501 - výdej materiálu na sklad.
501 / 112
Účtuješ na základě výdejky, což je VÚD a už je jasné, že tady DPH figurovat nemůže, protože na 112 jsem to přijali v pořizovací ceně bez daně.
Navíc- DPH figuruje jen u dokladů mezi dodavatelem a odběratelem (víceméně jen na fakturách, pokladních dokladech, účtenkách apod.)

Převzetí zboží na sklad je zase v podstatě stejné jako převzetí materiálu (akorát místo účtů 111 a 112 - materiál uvedeš účty 131 - pořízení zboží a 132- zboží na skladě a v prodejnách)
Zboží už přivezli, máš ho vedené na účtě 131 - pořízení zboží na straně MD. Z té strany MD ho teď převedeš na druhou stranu (v pořizovací ceně bez daně) na základě VÚD:
132 / 131

Prodej čistících prostředků za hotové. Tzn. že zase půjdeme do pokladny. Tentokrát ale nic neplatíš dodavateli, ale prodáváš zboží odběratelům. A když dáváš do kasy peníze od odběratelů, máš tržbu, účet 604 - tržby za zboží.
Když jsem napsala, že "pětkové" účty jsou vždy na straně MD, tak "šestkové" (výnosové) účty jsou prakticky vždy na straně DAL. Takže automaticky píšu 604 vpravo. Logicky z toho vyplývá, že pokladna bude vlevo:
211 / 604, 343
Tržbu samozřejmě musím rozepsat na cenu bez daně a daň.

Odvod tržby z pokladny na účet - tady je důležité, že zatím NENÍ k dispozici výpis z banky (výpis z bankovního účtu BÚ). To znamená, že nemůžu použít účet banky (221), protože do banky ty peníze "papírově" ještě nedorazily. Jsou takzvaně někde "na cestě" (účet 261 - peníze na cestě). Než dojde výpis z banky, budeme mít v ruce pouze výdajový doklad z firemní pokladny VPD.
Takže - vzdala jsem peníze z firemní pokladny (DALa mi to pokladna - takže na straně DAL bude 211) proti účtu 261.
261 / 211
Nenechej se zmást slovem "tržba" v zadání. Tržbu totiž odnášíš z "pokladny".

Úbytek zboží ze skladu je to samé, jako by sis řekla, že zboží bylo dáno do spotřeby. Spotřeba = účet 5xx. Pokud dáváš do spotřeby materiál, jde o účet 501. Pokud dáváš do spotřeby ZBOŽÍ, jde o čet 504 - prodané zboží.
Pětka bude vlevo, takže na straně MD. Sklad (132) ze kterého jsi zboží prodala, bude tím pádem na straně DAL.
504 / 132

Snad je to srozumitelně napsané. :-)
Komentáře:
Zrušený účet
U druhého příkladu (Hotově zaplaceno za přepravu mouky) je chyba v určení dokladu. Jedná se o pokladní doklad, takže tam má být VPD - výdajový pokladní doklad.. Příjmový pokladní doklad je PPD a VÚD je vnitřní účetní doklad (třeba skladová příjemka, výdejka). BÚ je samozřejmě bankovní účet. Omlouvám se, psala jsem to "z fleku" ne nejdřív nanečisto, takže se chybičky vloudily. Vidím i překlepy, ale to snad k podstatě věci nevadí. ;-) Kdyby bylo něco nesrozumitelné, tak napiš. Jana N.
Radek L.
Parádně napsané Jano. Jako taky doučovatel musím ocenit. Ač nevím zda to ocenila tazatelka nebo si jen odškrtla splnění domácího úkolu nebo získala řešení varianty písemky bez toho aby si namáhala hlavinku. Ale tím se nesmíme stresovat. Rychlé shrnutí. Faktura na nákup mouky (firmou vyrábějící pečivo) tj. materiálu: MD Pořízení materiálu (111) / D Závazky vůči dodavatelům (321). Částka 50 tis. Kč. DPH k té faktuře:MD 343 (Závazky z) DPH / D Závazky vůči dodavatelům (321). 10,5 tis.Kč
Dobrý den,
důležité je vědět, zda jsou jednotlivé účty aktivní nebo pasivní.
Příbytek na Aktivním účtu = MD,
úbytek na A = Dal,
příbytek na P = Dal,
úbytek na P = MD.
Došlá faktura je vždy u celkové ceny účet 321 na straně Dal, protože to je P účet - závazek. DPH na vstupu je na straně MD, na výstupu Dal. Cena bez daně se účtuje také na straně MD. Vždy se musí rovnat v jednotlivým případě částky na MD a Dal. V tomto případě Cena bez DPH + DPH (MD) = Cena s daní (Dal).
Doufám, že Vám to pomohlo, na případné otázky ráda odpovím.
S pozdravem¨
Simona Kokšová
Komentáře:
Eva H.
dobrý den, není to můj dotaz, ale chci poděkovat. začala jsem se učit účetnictví a strany dal a má dáti mi dávají zabrat :) tento příklad a vaše odpovědi mi pomohly k pochopení. (Y)