Author's photo
Zrušený účet
zobcová flétna

rozdíl mezi sopránovou a altovou zobcovou flétnu

Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda by mi tu někdo vysvětlil rozdíl mezi sopránovou a altovou zobcovou flétnu. Vím že prstoklad je stejný, jen je posunuta stupnice od F1. Ale proč tomu tak je, když ve výsledku hraju úplně stejně na oba nástroje? Velice dekuji

2 odpovědí
Dobry den, technicky je prstoklad sice stejny a muze se zdat, ze se ve skutecnosti tonove nic nemeni, ale pro skladatele druhy nastrojů (konkretne fletna ma veliky vyznam). Představte si, ze by neexistoval zadny jiny ze smyccu krome housli, tudiz smyccovy kvartet by se skladal ze ctyr housli. Ano, takove obsazeni jde, ale bude mi tu chybet napr basa a naopak to cele bude prilis znit vysoko a nebude to tolik prijemne pro usi. Co treba priklad ze sboru? Sbor se sklada z jednotlivych hlasu a poloh. Budeme-li hovorit o jednohlase, predstavme si jednu notovou osnovu s prostou melodií jednohlasou. Takovy hlas může zpivat bud jeden clovek, nebo vice lidi, ale tzv. "Unizono" Takovemu jevu, kde zpivame pouze melodií nazyvame: "Gregorianský choral" melodie je ale vzdy v nejakem konkretnim hlase/poloze. Chceme-li, aby se nas sbor skladal z vice hlasů, je treba si uvedomit, ze ne kazdy clovek (zpevak) dokaze zazpivat jakykoliv ton. Pro nekoho prilis vysoko, pro nekoho moc nizko. Proto tzv hlasy/polohy. Dohromady muzeme zapsat 4 zakladni hlasy/polohy : - Bas (nejnizsi muzsky hlas)
- Tenor (nejvyssi muzsky hl)
- alt (nejnizsi zensky hlas)
- sopran (nejvyssi zensk.hl)
Stejne je to i u ostatnich nastroju napr. Fletna.

I zobcova Fletna.ma sve polohy. Napr. Basova fletna by nikdy nemohla hrat tak vysoko jako sopran, stejne tak sopranova fletna nezahraje nizke tony jako bas.
U fletny altove a sopranove je rozdil v tom ze alt by se nemohl dostat k vysokym sopran tonum a naopak.

*V zasade nejde jen o to zdali se dostane ci nedostane k danemu tonu co jiny nastroj ano. Jde take o jeho prirozenou polohu, i kdyby se nahodou altova fl. Dostala do polohy sopranu (barva altove se zmeni v neco neposluchatelneho. Ton se znehodnoti.

Presne tony (rozsahy tech nastroju je dobre si najit, nebot kazdyn nastroj ma rozsah jiny. Take bych doporucil u daneho tonu v danem rozsahu udelat poznamku, kde ton zni prirozene a kde by se ton radeji prenechal nastroji pro ktery ten ton bude prirozeny)

S pozdravem
Luke Lastovin

www.lastwinskaskola.cz
Komentáře:
Honza S.
Gregoriánský chorál (Choralus Gregorianus) je konkrétní soubor církevních skladeb a ne libovolné unisono. https://cs.wikipedia.org/wiki/Gregori%C3%A1nsk%C3%BD_chor%C3%A1l
Zrušený účet
velice vam dekuji pane Luke
Dobrý den, altová flétna má ladění F, a proto hmat, který na sopránové flétně dá tón c1 (všechny dírky zavřené), vydá tón "malé" f. Správně by se altová flétna měla psát jako F nástroj (to znamená, že by se tento tón "malé" f psal jako c1 na první pomocné lince pod linkami), jako to je u lesního rohu, ale složitý vývoj notového záznamu nadělal v hudbě hrozné zmatky. Důsledek je takový: KDYŽ CHCI, ABY ALTOVÁ FLÉTNA ZAHRÁLA například C1, NAPÍŠU C2, ALE HRAJE SE TO JAKO G1 (jen levou rukou). Dá se na to zvyknout. ;)
Komentáře:
Honza S.
Když tedy budete hrát "Ovčáci, čtveráci" v C dur, sopránová flétna zahraje C1 se všemi dírkami zavřenými, ale altová pravou ruku pustí jako při G1 na sopránce (jako by hrála v G dur).
Dagmar B.
Jste o oktávu vedle. Altová flétna se píše, jak zní, sopránová flétna zní o oktávu výše. Tedy při zakrytí všech otvorů na sopránové flétně nám zní c2, i když v notách vidíme c1.