Author's photo
Josefína K.
chemie - sš

Oxidy a hydroxidy

Jaký je mezi nimi rozdíl a jak se který tvoří?

3 odpovědí
Navigace, Hledání



Hydroxidy jsou chemické sloučeniny, které obsahují hydroxidový anion OH- a oxidy obsahují ve své molekule oxidový anion O2-
Hydroxidy většinou vznikají reakcí příslušného oxidu s vodou, nebo samotného kovu s vodou (např. Na a jiné alkalické kovy, nebo kovy alkalických zemin).
Oxidy vznikají oxidaci, nejčastěji hořením, nebo za přítomnosti oxidačních činidel. Oxidy vznikají odtržením 2 atomů vodíku z vody a kyslík v oxidech má oxidační číslo -2.
avatar
Zrušený účet
Velmi jednoduše:
Oxidy
jsou dvouprvkové sloučeniny kyslíku (O) s nějakým jiným prvkem, kyslík zde má oxidační číslo -2, oxidy se tvoří různě, od hoření některých prvků, přes zisk tepelným rozkladem.. hořením je to z hlediska nějákého zapsání do rovnice třeba takto S(0) + O2(0) --> SO2 (S 4, O -2), v závorkách jsou oxidační čísla, kyslík je oxidační činidlo, sám sebe zredukoval( z 0 na -2) a síru z oxidoval (zvýšil oxidační číslo z 0 na 4)

Hydroxidy
charakteristické svojí skupinou (OH)- i v této sloučenině má kyslík oxidační číslo -2, ale jelikože je hydroxylová skupina tvořená i vodíkem, jehož ox. číslo je 1 tak celá skupina nese jen jeden záporný náboj, hydroxidy vznikají zase opět v celé řadě reakcí, reakce nejlépe vyjádřeny zápisem v rovnici jsou reakce hydroxidů alkalických kovů a alkalických zemin (1. a 2. A skupina) s vodou:
CaO + H2O --> Ca(OH)2
Na2O + H2O --> 2Na(OH)
Čistě oxidy jsou molekuly, které obsahují skupinu =O. Tedy kyslík vázaný dvojnou vazbou. V anorganické chemii jsou čistě oxidy jednoduše látky s aniontem O. Jako NO3-oxid dusitý, CO2-oxid uhličitý. Rozpuštěním oxidů ve vodě často vznikají kyseliny a zásady. Na oxid se chemicky naváže voda a vniká hydroxy- skupina: -OH. Látky které mají pouze OH skupinu jako aniont, jsou hydroxidy. Hydroxidy kovů, které v tabulce najdeme víc vlevo a víc dolů, se chovají silně zásaditě. Zásaditost je obsah -OH (-1) Iontů ve vodě. Oxidy se tvoří např. termickým rozkladem některých minerálů, dehydratací hydroxidů a nebo spalováním za přístupu kyslíku. Popřípadě reakcí některých látek, například kovů oxidačními činidly. Hydroxidy vznikají například reakcí vody a kovu, hydratací oxidu a nebo vytěsněním ze soli.
Komentáře:
Zrušený účet
Vzorec oxidu dusitého je N2O3