Author's photo
David T.
chemie

Kyselina ftalová vs. kyselina o-ftalová

Dobrý den, je nějaký rozdíl mezi k. ftalovou a k. o-ftalovou ? Děkuji za odpověd

4 odpovědí
Jedná se o stejnou látku. k. o-ftalová je jen více upřesňující název, ze kterého vyčteme, že -COOH skupiny jsou na benzenovém jádře navázány v poloze orto (tedy 1 a 2), proto "o". Máme totiž ještě dvě možnosti umístění COOH vůči sobě, a to meta (1,3) a para (1,4 - přímo naproti sobě). Ty se pak nazývazjí k. isoftalová (m-ftalová) a tereftalová (p-ftalová).
Zdravím Davide,

rozdíl mezi dvěma kyselinami ftalovými je ve umístění derivátu na benzenovém jádře,tzn.na 3.posici /orto/,tedy příp.COOH vůči sobě umístěné na benzenovém jádře,tedy v poloze 1 a 2,proto orto.
avatar
Zrušený účet
Jedná se o tentýž vzorec s tím rozdílem, že kyselina ftalová je správný triviální název a "o" jen značí polohu ortho (skupiny v pozicích 1. a 2.). To tam ale být nemusí, protoze kyselina fialová je automaticky kyselina benzen-1 2-dikarboxylová kyselina
avatar
Zrušený účet
Jedná se o umístění substituentu (funkční skupiny -COOH) do polohy ortho (značeno o). Kyselina ftalová má vždy umístěné COOH do polohy ortho, tudíž kyselina ftalová = kyselina o-ftalová.
Kyselina ftalová má ještě izomery isoftalová a tereftalová, které mají umístěné -COOH v jiných polohách na benzenovém jádře.
Obrázek - písmeno Y označuje v tomto případě první -COOH vázané na benzenovém jádře. Orto, meta, para pak značí, kde se váže druhé -COOH
Přílohy:
Answer image