Author's photo
Helena P.
angličtina

Učení na škole bez pedagogické VŠ

Ahoj! Zajímalo by mne, jestli je mezi vámi někdo, kdo učí angličtinu na střední škole bez pajdáku. Já mám všemožné kvalifikace (CAE, CPE), vysokou z Anglie, zkušenosti (učím na jazykovce) a přesto mě na střední nevezmou - prý musím mít pajdák. Na pajdáku mi tvrdí, že musím začít studovat od 1. ročníku! Nemají způsob jak zaučit zkušené lidi třeba 1-letým studiem. Je to smutné.

4 odpovědí
Zdravím,
bohužel je to v ČR tak nastavené....Kdysi si pedagogové tohle vynutili jako podmínku pro praxi učitele....Takže ve výsledku - každý, kdo jakkoli vystuduje ped. VŠ (třeba i těžký dislektik, nebo podprůměr) má nárok učit...Je jedno, jestli někdo v něčem vyniká a umí to předat....A tak to pak u nás vypadá...Úroveň výuky angličtiny je u nás zoufalá, učitelé jedou podle nevhodných učebnic, žáci mi říkají, že pořád hrají nějaké hry....Neumějí skoro nic a mají jedničky. Pak jdou na SŠ - a přijde studená sprcha - čtyřky, pětky a hledá se urychleně doučování....
Komentáře:
Helena P.
Díky za odpověď, bohužel je to tak. A člověk, který jehož bytím je umění učit a láska k němu a navíc má talent a praxi (kromě zmíněného pajdáku - což by se dalo dohnat 1-letou nástavbou) se k výuce nedostane.
Zrušený účet
Ráda bych upozornila, že když vystudujete VŠ pedagogické zaměření včetně jazyků, se kterými praktikujete ve škole, nebo jazykové škole, v rámci soukromé výuky a pod., a je to v ČR, avšak později se rozhodnete žít jinde, např. v UK, pokračovat v práci učitele jazyků, tak vám diplom taktéž neuznají. V rámci EU byste očekávala, že se vzdělání bude uznávat. Není tomu tak. V UK byste musela začít od začátku - studium univerzity. Házení klacků pod nohy je uzákoněno v rámci (ne)dohody mezi státy.
Plné VŠ vzdělání a pedagocické minimum by mohlo stačit. Zaleží na řediteli, jestli Vás přijme.
Komentáře:
Zrušený účet
Pedagogické minimum je k ničemu. Ztráta času a (nemalých) peněz. Toto pedagogické minimum se stalo dobrým "rejžovištěm" pro pofiderní instituty, kdy nedostanete ani titul a diplom si můžete vyrobit ve fotoshopu. Tím chci říct, že ped.minimum je papouškování toho, co jste už vystudovala nebo získala praxí. Nepřináší to nic, kromě zmíněné ztráty času, peněz a nemalé energie, kterou byste mohla věnovat dětem, žákům, studentům a pod...". záleží na řediteli. " Hmmm.Osvícenství v Čechách již pominulo
Dobrý den,

Na Karlově univerzitě filosofické fakultě (katedra psychologie a pedagogiky) mají kurz celoživotního vzdělávání - Učitelství pro střední školy. To je bráno jako ped. minimum a můžete s tím učit na ZŠ a SŠ. Trvá to zhruba dva roky.
Dobrý den,
já mám vystudovanou filozofickou fakultu, ale na ní učitelský obor, a učím na SŠ. Jinak je potřeba aspoň pedagogické minimum, ale asi hodně záleží, na konkrétní škole, kam chcete jít učit.