Author's photo
Jakub Č.
český jazyk

Téma básně

Byl by někdo schopný mi pomoct s rozborem této básně? Co nám vlastně básník sděluje?
Děkuji. :-))

Přílohy:
Question image
3 odpovědí
avatar
Zrušený účet
Ahoj, myslím si, že netřeba v tom hledat vědu. Radosti života jsou hodně cynické a témata jsou: lehké ženy, alkohol. Pokud se ptáš jen na téma básně - hospoda, alkohol, ženy, stěžování si na život.
avatar
Zrušený účet
první sloka popisuje ředitele, tudíž člověka, který neúspěch topí v alkoholu a nemá jak se ze situace dostat. Dále v je v ní zmíněna osoba, která dění popisuje, troufla bych si říct, že v tomto případě sám Gellner. Ředitel je alkoholem odlehčen, avšak druhý muž stále vnímá okolní problémy.
druhá sloka přeloženo do naší češtiny říká: čas plynul a ředitel stále neměl finance ani jídlo.
třetí sloka popisuje jeho znechucení nad krutým nepochopením od lidí pro které jsou jeho díla určena, nad hostinskými, kteří za darmo jídlo nedají a smutní nad tím, že ani lidé z jeho okolí nebo spíše řekněme jeho spolupracovníci na tom nejsou jinak než on.
ve čtvrté sloce se se objeví další postava a to žena nebo dívka velmi krásná, která ujišťuje ředitele, že nemá cenu se dál snažit.
v páté sloce vyznívá dojem, že je to dívka, která se s ředitelem vůbec nechce zabývat a že by raději byla pryč i přesto že se tváří velice chápavě a nevinně
v šesté, poslední sloce dívka odchází a druhý muž okouzlen její krásou za ní, ale brzy zjistí, že jde jen o krásu.

je to jen můj pohled a je pravděpodobné, že není správný.
Jedná se o báseň Františka Gellnera, on sám je z gerenace Anarchistických buřičů, pro tyto spisovatele je typický protiměšťácký postoj, což znamená, že autoři vystupují proti hodnotám měšťácké společnosti, takže manželství, pracovní morálka, pomluvy ve společnosti atd. On sám se poté stylizuje do postavy bohéma, někoho kdo stojí na pokraji společnosti a žije tak, aby si užil všechny radosti života. V jeho básních se proto často objevuje motiv volné lásky, antimilitarismus, antiklaritismus (odpor k církvi za moc ve společnosti). Obsah jeho básní je vždy satirický, sebeironický ale obsahuje i kritický tón a deziluzi. Využívá prvků šantálové písně a kurletu. Jeho básně se velmi často odehrávají na místech jako hospody, nevěstince, na místech, kde se baví spodina. Těmito básněmi on odhaluje svůj životní postoj, tak snad pomůže tohle, protože předchozí dvě vysvětlení jsou zcela milné. Když zkoumáme literatur, tak nezáleží jestli se jedná přímo o poesii, nebo prózu. Je potřeba zkoumat i dobu, ve které byla vytvořena, protože na ní často reaguje, jako Gellnera dílo reaguje na únorové a říjnové revoluce v Rusku a na předválečnou situaci v celé Evropě. Dále je potřeba znát alespoň trochu autora, protože vždy sděluje svojí básní něco, co nemusí být viditelné, jako Gellner, nebo Březina.