Jak se vytvori funkce v tabulce?

Jak se prosim vytabeluje funkce a bod 1.jak se vytvori funkce v tabulce?Dekuji za radu

Přílohy:
Question image
1 odpověď
Dobrý den,
Nikde není napsané, v jakém je to programu, ale předpokládám, že se jedná o Excel.

Zároveň vycházím z toho, že ovládáte základní funkce Excelu - v tomto případě primárně odkazování na adresy buňek, základní sestavování funkcí a kopírování vzorců.

Výpočet je úplně jednoduchý. Cílem je, přepsat zadaný předpis funkce tak, aby s tím Excel uměl počítat. Je tam pouze pár záludností:
1) Všechny čísla (X, A, B, C) jsou vložené v Excelu v nějaké buňce. Takže při sestavování vzorce na místo těchto "písmenek" musíme dosadit adresu buňky, ve které se dané číslo nachází (tohle je základní dovednost)

2) Čísla A, B, C jsou konstanty -> tzn. že v každém výpočtu hodnoty Y (v závislosti na X), se hodnoty A,B,C nemění -> tzn. že v Excelu musíme edresy buňek těchto čísel tzv. zamknout pomocí $ (dolar znak) - jak se to dělá, je trochu na delší vysvětlování.

3) X na druhou musíme napsat buďto jako X*X nebo použít funkci POWER(X,2) ... i v tomto případě samozřejmě místo X dosazujeme adresu buňky, ve které je uložené X

Co se týče grafu, tak to by bylo na delší popisování. Koukněte se na výsledný soubor v Excelu, který jsem pro vás udělal a pokud byste si nevěděla rady, tak to z toho můžete okoukat:

https://1drv.ms/x/s!AlDMBERrBDGNoNFJSqr09qfDlQ70MA


Tento příklad, jak jsem psal, je relativně jednoduchý, ale vyžaduje znalost některých funkcí Excelu. Vzhledem k tomu, že nevím, jaké jsou Vaše dovednosti, tak je možné, že jsem něco nevysvětlil do hloubky. Pokud i tak je stále něco nejasného, tak už to bude spíše na osobní doučování. Vysvětlovat to takto pomocí psaného textu, není úplně ideální :-)