účtování

Dobrý den, potřeboval bych poradit s metodou má dáti a dal a také jaké účty jsou aktivní a jaké pasivní. Jsem právě v 2. ročníku na střední škole a toto jsem zatím moc nepochopil tak pokud byste mi mohli pomoct prosím.

2 odpovědí
avatar
Zrušený účet
Aktivní zvyšují hodnotu firmy a primárně zůstatek je na straně MD.
Pasivní snižují hodnotu firmy a primárně zůstatek je na straně DAL.
Trochu zapeklité je to s účty ve třídě 4.
Je to jak říká Ivan. Zkusím to ještě trochu rozvést. Účetnictví je tzv. podvojné. Každá operace je zachycena na dvou účtech, jedním na straně "má dáti" tj. vlevo, druhým na straně "dal". Vesměs to má zachytit vždycky odkud se to vzalo, a na co to bylo použito.
V rozvaze což je bilance majetku a jeho zdrojů vždy musí platit aktiva = pasivům. V každé transakci musí platit MD = D.
Aktivní účty mají zůstatky a přírůstky na straně MD (vlevo), a úbytky na straně D (vpravo). Pasivní účty mají zůstatky a přírůstky na straně D, úbytky na straně MD.
Pak máme ještě účty Nákladové a Výnosové, ty tvoří výkaz zisků a ztrát (dříve označovaný výsledovka). Propojení rozvahy a výkazu zisků a ztrát je v položce Hospodářský výsledek běžného roku. Ten je roven výsledku ve výkazu zisků když od výnosů odečteme náklady. A zároveň je tato částka v Pasivech v rozvaze (ve vlastních zdrojích).
Nákladové účty (N) mají přírůstky na straně MD (vlevo), případné úbytky na straně D (vpravo). Výnosové účty mají přírůstky na straně D (vpravo), případné úbytky na straně MD. To účtování záporných nákladů či záporných výnosů není moc časté, ale někdy se objeví.
Aby byla stále zachována rovnost MD a D a aktiv a pasiv v rozvaze, nemůže být třeba v jedné transakci zároveň zvýšení aktiv (A+) a snížení pasiv (P-). Tím by se nám ta rovnost pokazila a najednou by ty aktiva byly vyšší než pasiva. Ale když si správně určíme co je to za účet (A, P, N, V) a správně příslušný přírůstek či úbytek dáme na strany MD, D jak se má u toho daného druhu, tak nám ten případ A+, P- vlastně ani nastat nemůže. Protože přírůstek aktiva je na MD, a úbytek pasiva je taky na MD. A my v každé operaci dáváme jednu věc na MD a druhou na D. Možné transakce tedy jsou.
A+, P+
A-, P-
A+, V+
P+, N+
to jsou ty nejčastější co nastávají.
Kdybych měl uvést konkrétní příklady. A+, P+ - to může být třeba nákup zboží od dodavatelů na fakturu. Zvýší se závazek za Dodavateli (P+) a zvýší se zboží na skladě tj. stav zásob (A +).
A-, P- může třeba představovat úhradu takové faktury. Sníží se závazky vůči dodavateli (P-) a ubydou naší firmě peníze na Bankovních účtech (A-).
A+, V+, to je účtování např. vydané faktury za prodej zboží. Máme tam pohledávku za odběrateli (A+), Tržby za zboží (V+).
P+, N+, to je třeba faktura za dopravu materiálu od nějaké dopravní firmy která nám ho dovezla. Vzniká nám závazek vůči té dopravní firmě (P+ na účtu Dodavatelé) a vzniká nám Náklad na ostatní (externí) služby (N+). Nebo třeba zaúčtujeme mzdové nároky zaměstnanců za daný měsíc: vznikne (zvýší se) závazky vůči zaměstancům (P+), a je to zároveň Náklad v položce Mzdové náklady (N+). Účtování Závazky vůči zaměstancům na straně Dal (tj. vpravo) a Mzdové náklady na straně MD (tj. vlevo). Je to průkaznější než třeba mzdová evidence, právě díky té kontrole a že vše je na dvou účtech, že se vám tam nemůže něco jen tak "objevit", musí to odněkud přitéct a to ukazuje ten druhý účet. Když tam ty strany MD a D nebo Aktiva a Pasiva nesedí, tak prostě víme že je tam něco špatně.
Komentáře:
Radek L.
Ještě praktická poznámka. Pro začátečníky je těžké poznat zda konkrétní účet je aktivní nebo pasivní, náklady většinou poznáte tím že tam mají v názvu náklady a jsou v účtové třídě 5, obdobně výnosy to maj v názvu a jsou 600-699 číslo účtu. Existují i účtové osnovy (takové ty seznamy účtů 100-900 s jejich názvy, kde jsou tam uvedeny i ty A P N V. Někomu to pomáhá, někdo už to potom ví a nepotřebuje.
Radek L.
pardon překlep "mzdová evidence" má být "daňová evidence" - dříve nazývána Jednoduché účetnictví.
Radek L.
ještě další možné transakce: A+, A- P+, P- Příklady: naše firma prodá zboží zákazníkovi v hotovosti. Ubyde nám zboží na skladě (A-) a přibudou peníze v pokladně (A+). Jde o přesun mezi aktivy, rovnost aktiv a pasiv zůstává tak také zachována. Součet aktiv zůstává stejný zatímco v těch transakcích co jsem uváděl prve se ta výše měnila.
Radek L.
Příklad na P+, P- je třeba že firma načerpá úvěr aby zaplatila dodavateli. Naroste bankovní úvěr (P+) a sníží se závazek vůči dodavateli (P-).
Radek L.
Ten poslední příklad (P+, P-) sem neuvedl úplně jasně. Přímo z toho úvěru to zaplatí dodavateli. V praxi třeba když máte hypotéku, tak banka ty peníze které vám tam pak visí na úvěrovém účtu a splácíte je pošle rovnou tomu prodejci bytu. Takže tam ani nevznikne že byste dostal ty peníze na váš bankovní účet a vy to někomu posílal, správně byste měl jakoby na základě výpisu z katastru tam ten byt v dlouhodobých aktivech a na straně dal by vznikl závazek za něj zaplatit, a ta banka závazek zaplatí
Radek L.
a vznikne závazek váš vůči bance.
Radek L.
jiný příklad třeba firma ze z nerozděleného zisku předchozího roku (ten zisk předchozího roku tím sníží tj. P- , přidělí část do rezervního fondu (P+). Nebo vlastníci měli do firmy nějaké půjčené peníze (závazky vůči společníkům) a chtějí to dát do vlastního kapitálu té firmy (jako že jim to nemusí firma vracet) - zaúčtují snížení těch závazků vůči společníkům (P-) a zvýšení Ostatní kapitálové fondy (P+).