Author's photo
Zrušený účet
chemie

Domaci ukoly

Sopka eruptuje bazaltové lávy, které v okamžiku erupce obsahují 22 hm. % krystalů plagioklasu - to vidíte na vzorcích, které byly rychle zchlazeny a zbývající roztavená hmota, 78 hm. %, utuhla jako sklo. Celkové složení lávy odpovídá 80 hm. % An + 20 hm. % Di. (i) jaká je erupční teplota této lávy a na jakou teplotu by nejméně bylo potřeba lávu zahřát, aby byla zcela tvořena tekutinou (tj., aby neobsahovala žádné krystaly)? (ii) láva je tedy v okamžiku erupce tekutou suspenzí již existujících krystalů (22 %) a zbytkové taveniny (78 %). Tzv. rheologická mez udává kritické množství krystalů, kdy dojde k jejich
vzájemnému propojení a láva ztratí schopnost se pohybovat – přesto, že obsahuje ještě zbytek taveniny, chová se již jako pevná látka. Rheologická mez je 55 % krystalů. Za jaké teploty dojte ke ztuhnutí naší lávy a jaké bude v tuto dobu složení zbytkové taveniny?
(iii) během další krystalizace lávy, za jaké teploty zanikne úplně poslední tavenina a jaké bude její složení? Za jaké teploty začne krystalizovat diopsid?
(iv) jak láva vypadá a co se s ní děje při poklesu teploty pod 1274 C?

Nápověda: Použijte jednoduchý přístup, kdy komplikovanější fázové rovnováhy v bazaltovém systému nahradíte jednoduchým modelem – systémem anortit-diopsid. Používejte pravítko, ať mají grafické odhady alespoň nějaký smysl!

a) Jaká je erupční teplota lávy?
b) Za jaké teploty dojde ke ztuhnutí lávy? Jaké bude složení zbývající taveniny?
c) Jaké bude složení úplně poslední existující taveniny?

Přílohy:
Question image