Author's photo
Barbora V.
právo

Cenný papír a právní jednání

Dobrý den, mohla bych se zeptat, je cenný papír movitá věc? Někde jsem našla, že se jedná o věc movitou i hmotnou tak nevím. Následně zase, že cenný papír se považuje za věc movitou hmotnou a zaknihovaný cenný papír za věc movitou nehmotnou. Tak nevím
Dále, zda nezletilé děti vstupují do právních vztahů? Napadlo mě, že vstupují do právního vztahu se školou. Nevím zda to je správně, Nic dalšího mě nenapadá.

1 odpověď
avatar
Zrušený účet
Dobrý den, právní řád dělí věci na movité a nemovité a také na hmotné a nehmotné. Rozdělení je přesně tak jednoduché jak se zdá - nemovité věci jsou pouze domy, pozemky,... Cenný papír je proto věcí movitou. Pokud je cenný papír emitovaný jakožto listina, opravdu se pak jedná o věc movitou hmotnou. Zaknihováním cenného papíru zaniká jeho fyzická listinná podoba a stává se z něj tedy věc movitá nehmotná.
Nezletilé děti vstupují do právních vztahů téměř každý den, protože právním vztahem je i koupě rohlíku. Odpovědnost a způsobilost k právním úkonům pak soud posuzuje dle rozumové a volní dospělosti - posuzuje tedy, zda a k takovému jednání bylo způsobilé (např. pokud šestileté dítě kupuje žvýkačky, je to v rámci rozumové a volní vyspělosti právní jednání ke kterému je způsobilé, ale k uzavření hypotéky by už způsobilé být nemohlo). Základní mezník je patnáctý rok věku, kdy je člověk odpovědný za svá právní jednání sám a nikoliv zákonní zástupci. Zákon také umožňuje člověku, který dovršil patnáctý rok věku a dokončil základní vzdělání navazovat pracovněprávní vztahy. Stále není však trestněprávně odpovědné - trestní odpovědnost vzniká, až s osmnáctým rokem věku. Stejně tak může být zákonem omezeno vstupování do některých právních vztahů až od zletilosti. Pokud to takhle nestačí, doptejte se. :)
Komentáře:
Barbora V.
Takže jako příklad kdy, vystupuje do právního vztahu je nakupování. Mohu poprosit o nějaké další příklady.
Barbora V.
Údaje o právnických osobách se zapisují do veřejných rejstříků vedených soudy nebo jinými orgány veřejné moci, je to tak že ano?
Zrušený účet
Pod právním vztahem si můžeme představit téměř cokoliv - koupě čehokoliv, půjčení/pronájem čehokoliv (ad absurdum můžeme za právní vztah považovat i když dítě půjčí dítěti koloběžku), darování, přijmutí daru, dědění, dítě je také v právním vztahu ke svým zákonným zástupcům - má na nich právo na přiměřenou životní úrověň a výživu, na které dohlíží stát, atd... A ano, u obchodních korporací se jedná o obchodní rejstřík.
Barbora V.
Děkuji, jste zlatá. Omlouvám se, že neustále otravuji, Poslední dotaz. Mohla bych poprosit o 2 příklady, kdy sice právní jednání vznikne, ale je neplatné. Abych měla větší představu.