Fyzika

Dobrý den doufám ze mi pomůžete

Přílohy:
Question image
1 odpověď
ahojky, tak podle mě jsou odpovědi takové, nejsem fyzik ale snad je to správně.

1) John Dalton, J.J. Thomson, Rutherford, (Bohr)
2) kružnicová trajektorie
3) soubor pravidel, podle kterých se postupně zaplňují elektrony do atomových orbitalů
4) teorie – atomismus, hmotu nelze dělit do nekonečna, neboť na nejnižší úrovni existují dále nedělitelné částice, které označil slovem atomos. Podle této teorie je veškerá hmota složena z různě uspořádaných atomů různého druhu, které jsou nedělitelné, přičemž je nelze vytvářet ani ničit. Navíc se objevuje i myšlenka existence prázdného prostoru, kterým se mohou atomy pohybovat.
5) Erwin Schrödinger
6) Atom se skládá s obalu a jádra. Obal je tvořen určitým počtem záporných elektronů, Jádro je složeno z kladně nabitých protonů a elektricky neutrálních neutronů.
7) proton - hmotnost protonu 1,673 ∙ 10−27 kg
8) (1H - protium (běžný vodík)
2H – deuterium, též označované D
3H – tritium, též označované T
Komentáře:
Tereza K.
ještě dodatek ke druhé otázce: Podle Bohrova modelu atomu vodíku se elektron pohybuje kolem jádra po kružnicové trajektorii o poloměru 52,9 pm se středem v jádru.
Jaroslav B.
ad1) Tak uvedení pánové to nebyli. Kvantově mechanický model atomu je spojen se jmény Schrödinger, Heisenberg, Dirac, Pauli. ad2) Podle kvantově mechanického modelu atmu nelze určit po jaké trajektorii se elektron v atomu pohybuje. Lze určit jen část prostoru, ve které se elektron s vysokou pravděpodobností vyskytuje a ten se nazývá orbital. ad3) Stavba el. obalu určuje některé fyzikální a chemické vlastnosti látky, která se skládá z těch atomů.