Author's photo
Vojtěch S.
chemie - sš

Elektrolýza taveniny fluoridu draselného

Nevím si rady, s touto otázkou:
Které prvky se vylučují při elektrolýza taveniny fluoridu draselného?

3 odpovědí
Fluor na anodě a kraslík na katodě.
Jakmile je fluorid draselný ve vodě nebo v tavenině, tak se disocijuje (rozpadne) na draselný kation s kladným nábojem a fluoridový aniont se záporným nábojem. Díky tomu, jaké mají náboje, tak podle toho se budou přibližovat k elektrodám. Katoda je záporně nabitá elektroda, která má na své elektrodě nedostatek elektronů a probíhá zde redukce (TO JE VŽDY!!!). Z těch 2 má přebytek elektronů pouze fluoridový aniont. Bude se oxidovat na plyn.

Anoda je kladně nabitá elektroda, kde vždy probíhá redukce a má dostatek elektronů, tudíž se k ním budou přibližovat kationty, protože ty mají nedostatek elektronů (v našem případě u draselného kationtu mu chybí 1 elektron) a bude se zde redukovat na draslík.

Ještě dodatečná informace k draslíku a obecně k alkalickým kovům. Pokud by elektrolýza probíhala ve vodním roztoku, tak zredukovaný draslík by okamžitě zreagoval s vodou díky tomu, jak je sám o sobě reaktivní, a vznikl by hydroxid draselný. Ale v tomto případě nám na anodě vzniká pouze draslík, nemá jak z žádnou vodou zreagovat.
Přílohy:
Answer image
Hezký den. Souhlasím, že se bude vylučovat draslík a fluor. Jen bych ráda opravila odpověď Moniky N.
Na anodě probíhá vždy oxidace (= zvyšování ox. čísla), to znamená, že tam se bude vylučovat fluor (fluoridový ion -I se oxiduje na fluor s 0). Na katodě poté probíhá redukce (= snižování ox. čísla), a bude se tam tedy vylučovat draslík (draselný kation +I se redukuje na draslík s 0).