Author's photo
Barbora V.
právo

Spoluvlastnictví

Dobrý den, mohla bych Vás poprosit o pomoc s pěti otázkami ohledně spoluvlastnictví.

a/ Ovocný sad koupili 2 osoby, každá zaplatila 100 000,- Kč: Jak si rozdělí úrodu, kdo bude sekat trávu, kdo ošetřovat stromy?

b/ Věc vlastní 3 spoluvlastníci. Jeden má podíl 60%, další dva každý 20%. Kdo bude rozhodovat a proč?

c/ Dům je ve vlastnictví 10 vlastníků. Je potřeba si vzít hypotéku / dům bude zastaven/ na opravu střechy a fasády. Splátky budou trvat 12 let. Kolik spoluvlastníků musí souhlasit s hypotékou? Zdůvodni.

d/ Můžu svůj podíl převést na vnuka, aniž bych potřebovala souhlas ostatních spoluvlastníků?

e/ Jak mám postupovat, když žádnou osobu blízkou nemám, ale svůj podíl už nechci?

1 odpověď
a) Podle "§ 1120 (1) (Plody a užitky ze společné věci se dělí podle poměru podílů.)" si úrodu rozdělí napůl, podle "§ 1122 (1) (Podíl vyjadřuje míru účasti každého spoluvlastníka na vytváření společné vůle a na právech a povinnostech vyplývajících ze spoluvlastnictví věci.)" se domnívám, že s ošetřováním a sekáním trávy to bude stejné jako s úrodou - spoluvlastníci by se měli v činnostech spravedlivě střídat tak, aby každý odvedl polovinu práce.

b) Podle "§ 1126 (1) (Každý ze spoluvlastníků je oprávněn ke správě věci.)" by rozhodovat měli všichni.

c) Pokud bylo zřízeno společenství vlastníků, pak bych řekl, že platí "§ 1206 (2) (Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů přítomných vlastníků jednotek, ledaže stanovy nebo zákon vyžadují vyšší počet hlasů.)", tedy za předpokladu, že má každý z vlastníků stejný počet hlasů, odpovědí jsou 4 vlastníci (6 je potřeba na svolání shromáždění a z nich 4, aby měli většinu), není-li určeno jinak. Také podle "§ 1209 (1) (Je-li pro to důležitý důvod, může přehlasovaný vlastník jednotky navrhnout soudu, aby o záležitosti týkající se správy domu a pozemku rozhodl; v rámci toho může též navrhnout, aby soud dočasně zakázal jednat podle napadeného rozhodnutí. Není-li návrh podán do tří měsíců ode dne, kdy se vlastník jednotky o rozhodnutí dozvěděl nebo dozvědět mohl, jeho právo zaniká.)" může kdokoliv z přehlasovaných vlastníků rozhodnutí dát k soudu.
Není-li společenství vlastníků zřízeno, rozhoduje "§ 1191 (2) (Pro rozhodování v záležitostech správy domu a pozemku se použijí obdobně ustanovení tohoto zákona o shromáždění. Vlastníky jednotek svolává správce. K přijetí rozhodnutí se vyžaduje souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek a souhlas většiny všech vlastníků jednotek, ledaže prohlášení nebo stanovy vyžadují počet vyšší; ustanovení § 1209 (viz výše) není dotčeno.)", tedy odpověď by měla být 6.
Pokud je však dům "pouze" ve spoluvlastnictví, platí dle mého názoru "§ 1117 (Každý spoluvlastník má právo k celé věci. Toto právo je omezeno stejným právem každého dalšího spoluvlastníka.)", tedy odpověď zní: 10.

d) Platí "§ 1124 (1) (Bylo-li spoluvlastnictví založeno pořízením pro případ smrti nebo jinou právní skutečností tak, že spoluvlastníci nemohli svá práva a povinnosti od počátku ovlivnit, a převádí-li některý ze spoluvlastníků svůj podíl, mají ostatní spoluvlastníci k podílu po dobu šesti měsíců ode dne vzniku spoluvlastnictví předkupní právo, ledaže spoluvlastník podíl převádí jinému spoluvlastníku nebo svému manželu, sourozenci nebo příbuznému v řadě přímé. Neujednají-li si spoluvlastníci, jak předkupní právo vykonají, mají právo vykoupit podíl poměrně podle velikosti podílů.)", tedy odpověď zní: ano.

e) Zažádám ostatní spoluvlastníky o tzv. oddělení ze spoluvlastnictví, není-li to v neprospěch jiného účastníka. Toto oddělení musí obsahovat dohodu o vypořádání. To může proběhnout buď formou dražby, rozdělení majetku nebo převedením majetku jiným spoluvlastníkům a vyplacení odstupivšího.

Pozn.: číslo v závorce (x) symbolizuje odstavec; nejsem vystudovaný právník, tudíž nezaručuji, že uvažuji všechny konsekvence nebo, že mé předpoklady jsou správné; zdroj, ze kterého jsem čerpal informace je NOZ na stránce https://www.podnikatel.cz/

Doufám, že Vám odpověď pomůže, hezký den.