Author's photo
Zuzana Č.
matematika ZŠ

Rýsování Matematika Zš

Narýsujte pravidelný osmiúhelník ABCDEFGH a zobrazte jej ve středové souměrnosti se středem A. Zobrazení zapište.
prosím pomoc sestra na to má do 6 večer a neví jak to udělat předem děkuju

3 odpovědí
Začneme sestrojením čtverce BDFH s uhlopříčkami BF a DH. Průsečík úhlopříček označíme jako bod S. Sestrojíme kružnici k se středem S a poloměrem |SB|. Ke každé straně čtverce sestrojíme osu strany (tedy přímka vedoucí bodem S a středem každé ze stran), průsečíky kružnice k a a osy stran nám dají zbylé čtyři body osmiúhelníku. Sestrojíme osmiúhelník ABCDEFGH. Zobrazení osmiúhelníku ve středové souměrnosti sestrojíme tak, že vedeme přímku mezi bodem A a každým dalším bodem osmiúhelníku, následně pak kružítkem přeneseme vzdálenosti a nově vzniklý bod označíme B’, C’, D’ atd. Nezapomeňme, že A=A’. Obrazy bodů spojíme a vznikne nám středově souměrný (převrácený) osmiúhelník A’B’C’D’E’F’G’H’. Přikládám náčrt a přeji hodně zdaru :)
Přílohy:
Answer image
Narýsujeme kružnici o poloměru třeba 4 cm se středem S, pravoúhlým pravítkem dort rozctvrtime na 4 díly a kde vznikne průsečík s kružnicí, tak tam vzniknou 4 souměrné body, ale to je ještě málo bodů a tak postupujeme dále, píchneme do jakéhokoli bodu a s poloměrem za polovinou čtvrtky uděláme část kružnice, poté píchneme do protilehlého bodu kružnice čtvrtky dortů a protneme další části kružnice. Vznikne průsečík, spojíme se stredem S a máme další bod osmiúhelníku a takto to provedeme s každou ctvrtkou a vznikne nam 8 bodů, které spojíme a máme osmiúhelník ABCDEFGH. Protilehlý osmiúhelník provedeme následovně protáhneme všechny body přes bod A tj. bod E, D,F,C,G,B,H a vzniknou nám paprsky, píchneme kružítkem do bodu A, odmerime vzdálenost AH, přeneseme na paprsek a vznikne bod H' a takto postupujeme přes všechny body. Vzniknou body s čárkami. pak je spojíme a vznikne souměrný osmiúhelník Analogicky přeneseme vzdálenost bodu AS vznikne bod S'. A vše je hotovo.
Přílohy:
Answer image
8 úhelník snad narýsovat zvládne. Pak přes bod A vede přímky z ostatních bodů. A protáhne to vždy za bod A. Dále dá kružítko do A a přenese vzdálenost pomocí kružítka z toho bodu odkud vedla danou přímku. Až to má udělat nový 8 úhelník.