Author's photo
Анонімний автор
český jazyk

Metafora a metonymie

Muže mi prosím někdo poradit jaký je rozdíl mezi metonymii a metaforou a jak je poznám

2 відповідей
Ahoj Kači, není to tak těžké. Oboje označuje obrazné pojmenování: pokud to řeknu velmi jednoduše, tak to znamená, že označuješ věci, které mají souvislost s jinou věcí.

U metafory ti daná věc připomíná tu jinou tím, jak vypadá, je to tedy vizuální souvislost (například pila má ZUBY protože skutečně vypadají jako zuby v ústech, nebo kohout má HŘEBÍNEK, protože tvar může připomínat hřeben se zuby (opět metafora:-))

U metonymie jde o vnitřní souvislost.
Jinými slovy - nikdy to není vnější podoba. Například: látka manšestr je pojmenována (zřejmě) města podle anglického města Manchester, ve kterém se měla vyrábět. Přečetla jsem celého Kafku - zde samozřejmě myslím označení knih, které Kafka napsal, ne spisovatele samotného.
Коментарі:
Lucie K.
Ješte bych možná dodala k té vnitřní souvislosti: U metonymie jde o vnitřní (logickou, věcnou) souvislost.
avatar
Анонімний автор
Děkuji moc 😊
Коментарі:
Lucie K.
Není zač. Určitě najdeš na internetu ještě další příklady - celá skupina se pak dá ještě dělit. Ještě jsem si vzpomněla na poučku, kterou dostal můj malý syn od své paní učitelky ve škole. "Pomůcka pro rozlišení metafory a metonymie: můžeš slovo nakreslit a je na první pohled patrná podobnost s původním slovem, podle kterého pojmenovávám? Tak je to metafora:-) V opačném případě je to metonymie.