10 nejlepších anglických podcastů pro studenty angličtiny

10 nejlepších anglických podcastů pro studenty angličtiny

Published on: 3. 8. 2023 Author: Erik P.

Anglické podcasty jsou skvělým způsobem, jak si zábavnou a poutavou formou procvičit poslech a naučit se novou slovní zásobu. Podcasty pokrývají širokou škálu témat, takže si v nich každý najde něco pro sebe, ať už se jedná o začátečníka, nebo pokročilého studenta. Zde je 10 nejlepších anglických podcastů pro studenty angličtiny:

  1. 6 Minute English: Tento podcast rádia BBC poskytuje krátké a srozumitelné lekce gramatiky, slovní zásoby a idiomů. Je ideální pro středně pokročilé studenty. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify) nebo přes webovou stránku.
  2. The English We Speak: Další podcast z dílny rádia BBC, který zábavnou a srozumitelnou formou vysvětluje běžné anglické výrazy a idiomy. Je určen pro středně pokročilé až pokročilé studenty. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify) nebo přes webovou stránku.
  3. TED Talks daily: Podcast pokrývající širokou škálu zajímavých témat (věda, psychologie, jazyky atd.). Jedna epizoda trvá přibližně 10-15 minut (pro delší epizody doporučuji TED Radio hour). Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).
  4. NPR Lifekit: Tento podcast je zejména o tom, jak být člověkem – jak se vyrovnat s každodenním stresem, žít vyrovnaně, umět odpustit, umět navařit atd. (NPR produkuje řadu zajímavých podcastů, doporučuji projít si jejich webové stránky). Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).
  5. This American Life: V tomto podcastu jsou nám prezentovány příběhy o životech běžných Američanů. Epizody jsou velmi pěkně zpracované a k dispozici je i transkript. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).
  6. Czechia in 30 Minutes: Anglický podcast o událostech v Česku. Produkuje Radio Prague International. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).
  7. Radiolab: Vědecký a filozofický podcast, který se zabývá různými tématy (vesmír, teorie chaosu, zvířecí mysl a emoce). Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).
  8. The Joe Rogan Experience: Jeden z nejznámějších a nejposlouchanějších amerických podcastů s komikem a komentátorem Joem Roganem, který diskutuje s hosty z různých oborů na nejrůznější témata. K poslechnutí na Spotify.
  9. The Tim Ferriss Show: Podcast, ve kterém podnikatel a autor Tim Ferriss zpovídá úspěšné lidi z různých oborů o jejich zvycích a rutině. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify).
  10. How I Built This with Guy Raz: Podcast, který vypráví příběhy podnikatelů o tom, jak vybudovali své společnosti. Podcast si lze vyslechnout přes podcastovou aplikaci (Apple podcasts, Google Podcasts, Spotify)

A na závěr ještě jeden extra tip:

  • LibriVox Audio Books: Aplikace do mobilu, která obsahuje řadu audioknih v angličtině zdarma (například The Adventures of Sherlock Holmes, Alice's Adventures in Wonderland). Aplikaci si lze do mobilu stáhnout přes Obchod Play nebo Appstore.

Podcasty jsou skvělým způsobem, jak zlepšit své poslechové dovednosti v angličtině a více se seznámit s jazykem. Jsou také skvělým způsobem, jak se zaměřit na konkrétní oblasti, ve kterých se chcete zlepšit, protože si můžete vybírat z různých témat. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv z nich, přeji Vám hodně štěstí a zábavy u poslouchání! :)