Přijímačky... to, co děsí každého deváťáka

Přijímačky... to, co děsí každého deváťáka

Published on: 5. 8. 2023 Author: Beata N.

Přijímačky na střední školu

Stres a obavy, jestli se na vysněnou školu dostaneš, hodiny strávené nad učením, nespočet udělaných CERMAT testů a mnoho dalších nepříjemných věcí, které tě při přípravě na tu nejdůležitější zkoušku na základní škole mohou potkat.                                  TO JSOU PŘIJÍMAČKY..

V následujících větách bych ráda podpořila všechny, kteří přijímačky budou psát buď v následujícím školním roce, nebo za pár let. Níže se dozvíš ty nejzákladnější informace o přijímacích zkouškách na SŠ. Zároveň zde napíšu nějaké tipy, které ti pomůžou k tomu, aby ses dostal/a na svoji vysněnou střední školu. 

ZÁKLADNÍ INFORMACE

PZ se píšou z českého jazyka a matematiky. Test z češtiny se píše 60 minut, tj. 1 hodina a z matiky 70 minut. Maximální počet, který můžeš získat, je 50 bodů z každého předmětu. Každý uchazeč o studium na SŠ zakončené maturitní zkouškou musí psát didaktický test z matematiky a českého jazyka. Tyto testy se píšou ve dvou termínech (v roce 2023 se psaly 13. a 14. dubna). Jelikož jsem přijímačky psala v roce 2023 a měly by se nějaké věci v následujících letech měnit, tak mé doporučení je takové, abyste se o PZ začali zajímat dostatečně brzo. Pokud jsi v deváté třídě, tak budeš od pedagogů určitě dostávat ty nejaktuálnější informace. Na stránce cermat.cz zjistíš veškeré informace nejen o přijímačkách. Stránky jsou přehledné, takže nebude obtížné najít informaci, kterou hledáš.

MÉ TIPY A DOPORUČENÍ

PŘÍPRAVA 

ZAČNI S PŘÍPRAVOU CO NEJDŘÍV!!! 
Já osobně jsem pozvolným tempem začala už v říjnu. Učila jsem se třeba dva až čtyři dny v týdnu dvě hodiny denně, což mi vyhovovalo. Intenzivně jsem začala asi v lednu. Začala jsem psát testy nanečisto, koupila jsem si učebnice, kde byla všechna témata probrána do detailů (možnost zakoupení knih bude určitě i přes základní školu). 

Začátek přípravy beru čistě podle mě. Nejvíce ale záleží na tobě. Každý jsme na jiné úrovni, takže bych být tebou začala opravdu co nejdříve. Vždy můžeš přípravu přerušit a pokračovat později. Čas ale bohužel nevrátíš..


CERMAT TESTY 

Často vyplňuj testy z předešlých let. Věc, která ti zaručeně pomůže. CERMAT testy jsou ideální k detailnějšímu poznání struktury jednotlivých testů, což ti pomůže k vytvoření taktiky při vyplňování dalších didaktických testů. Taktika znamená, že si zvolíš věc či věci, ve kterých si více věříš a podle toho si můžeš určit, co budeš v testu upřednostňovat a na co si necháš více času. Nejdříve si dej časový limit o pár minut delší. Klidně si vyplňuj prvních pár testů (třeba 5) po částech. Každý to má jinak, proto si vyzkoušej více variant a poté si vyber tu, která ti vyhovuje nejvíce. Jak jsem to měla já? Začala jsem těmi lehčími testy (rok 2015, 2016), u kterých jsem neřešila, jak dlouho je vyplňuji. Ze začátku jsem test z češtiny psala třeba 90 - 120 minut. Po několika vyplněných testech jsem psala jeden DT 30 minut. Občas se mi podařilo napsat test za 25 minut s vysokým počtem bodů (většinou mezi 43 a 50 body). Časem si strukturu testů dostaneš více do hlavy a budeš vědět, kde se jaké cvičení vyskytuje (struktura testů je víceméně pořád stejná).


UČEBNICE

Zde najdeš jednotlivá cvičení k tématům, která se v testech objevují. Já osobně mám nejlepší zkušenost s učebnicemi od Scia, které jsou vedené zcela jiným způsobem než ostatní. Koupila jsem si tištěnou sadu testů a cvičebnici. Vyplňovala jsem také další učebnice, které se mi ale úplně tak nelíbily, a tak je zde ani zmiňovat nebudu.


DALŠÍ DOPORUČENÍ

Dalším a možná i nejlepším doporučením jsou pracovní listy společně s návodnými videy na ČT Edu. Videa jsou opravdu nádherně zpracovaná a pochopí z nich učivo opravdu každý. Na stránkách je přímo složka, kde jsou vypsané další tipy a doporučení. Ve složce se nachází všechny pracovní listy s řešeními. Pracovních listů je na internetu nespočet, ale já osobně bych nejvíce doporučila ČT Edu, protože je to zdarma, ale přitom je učivo vysvětleno do úplných detailů.


DOUČOVÁNÍ 

Tuto formu jsem pár měsíců před termínem PZ zvolila také. Jedná se ovšem o tu finančně náročnější formu, kterou si na delší dobu každý dovolit nemůže (já osobně jsem měla doučování každý týden zhruba 5 měsíců, protože mi opravdu hodně záleželo na tom, abych se dostala na jedno z mých vysněných gymnázií). Doučování na přijímačky nabízím i já. Podrobnější informace najdeš u mě na profilu. Pokud bys o přípravu měl/a zájem, klidně mi napiš a domluvíme se.

JAK PRACOVAT SE STRESEM?

To je hodně těžká otázka. Asi nejlepší je, abys byl/a dostatečně připravený/á. Vystresovaný bude den před přijímačkami asi úplně každý. Je to naprosto normální. Jedná se totiž o tu nejdůležitější zkoušku na základní škole. 

Tohle by byly úplně ty nejzákladnější informace o přijímačkách. Pokud je budeš teď někdy psát, tak ti přeji hodně štěstí, ať se dostaneš na svoji vysněnou školu. Určitě to zvládneš! Nestresuj se a začni s přípravou co nejdříve, ať můžeš být v klidu a stihneš probrat vše do detailů. Kdybys potřeboval/a s něčím poradit, klidně mi napiš. Domluvíme se.

Nábělková Beata