Hra na bicích: Jak na to?

Hra na bicích: Jak na to?

Published on: 16. 10. 2023 Author: Juraj S.

Bicí jsou jedním z nejoblíbenějších hudebních nástrojů na světě. Hra na ně láká všechny věkové kategorie, od malých dětí až po dospělé. Chtěli jste vždy hrát na bicí nebo jen hledáte hudební nástroj, kterým byste vyplnili svůj čas? Připravili jsme pro vás praktické tipy a rady, které pomohou každému začátečníkovi.

Typy bicích nástrojů

Chcete-li se naučit hrát na bicí, musíte si vybrat správnou soupravu, na které budete všechny své nové znalosti a triky procvičovat. Bicí soupravy se obecně rozdělují do tří hlavních kategorií, a to:

  • akustické bicí soupravy,
  • elektronické bicí soupravy,
  • perkusní.

Akustické bicí soupravy

Akustické bicí soupravy se označují také jako klasické bicí soupravy. Vyznačují se tím, že jsou univerzální a lze je použít při hraní jazzu, rocku i popu. První klasické bicí soupravy se začaly objevovat koncem 18. a začátkem 19. století. V tomto období na ně však nehrála pouze jedna osoba, ale několik osob najednou.

První pokusy s nožními pedály se objevily ve 40. letech 19. století. Jednalo se však pouze o nápad, který se začal uvádět do praxe až o 75 let později. K další změně u tohoto hudebního nástroje došlo v 60. letech 19. století, kdy se jednotlivé bubny začaly spojovat do souprav.

Vytvoření bicích souprav, na které hrál pouze jeden člověk, významně přispěli divadla s omezeným rozpočtem. Ta si mohla dovolit pouze určitý počet hudebníků, proto jedna osoba začala obsluhovat více bicích.

Bicí soupravy se v průběhu let vyvíjely, takže dnes je na trhu velké množství různých konstrukcí vhodných pro hraní jazzu, popu i rocku.

Složení akustických bicích souprav

Akustické bicí soupravy se skládají z více částí, mezi které patří:

  • Basový buben - označovaný také jako kopák. Jedná se o velký buben, který stojí na zemi a na který lze hrát také pomocí nožního pedálu. Má hluboký zvuk a obvykle je nejhlouběji naladěným bubnem v celé soupravě.
  • Snare Drum - je známý také jako rytmický buben, protože je základem rytmické soupravy. V soupravě nesmí chybět. Může být umístěn na několika místech, přičemž nejčastěji se nachází pod nohama bubeníka.
  • Podlahový tom - můžete ho znát také pod názvem kotel. Je umístěn na podlaze, obvykle napravo od bubeníka. Používá se k hraní přechodů (breaků).
  • Činelová souprava - činely jsou další důležitou součástí bicích souprav. Vybírat můžete z různých provedení, přičemž mezi základní patří:
  • Hi-hat činely - jedná se o jeden z nejčastěji používaných typů činelů, které na trhu najdete. Vyznačují se tím, že se skládají ze dvou horizontálně umístěných činelů a jednoho horního činelu, který můžete ovládat nožním pedálem. Díky tomu můžete měnit rezonanci činelů a celkový zvuk. Výsledný zvuk produkovaný činely Hi-hat je pronikavý a slouží k udávání tempa skladby.
  • Crash činely - Dalším oblíbeným typem činelu je Crash činel. Jsou univerzálním kouskem, na který lze hrát téměř s čímkoli. Oblíbené jsou však zejména u hudebníků v symfonických orchestrech. Zvuk činelů Crash se vyznačuje tím, že je silný, výrazný a ostrý.
  • Ride Činely - jedná se o činely, které bývají součástí klasických bicích souprav. Jejich hlavní funkcí je udržovat tempo. Ride činely se vyznačují tím, že mají příjemný zvonivý zvuk s delším trváním tónu (delší sustain).
  • Další činely - jakmile si vyberete jeden ze základních a hlavních typů činelů, můžete svou bicí soupravu doplnit o další typy. Patří mezi ně činely jako Splash nebo Bell. Oblíbené jsou také typy China, které se vyznačují ostrým a výrazným zvukem. Kombinací, které můžete s činely vytvořit, je mnoho. Důležité však je, aby vám seděly a mohli jste s nimi hrát vámi zvolený hudební styl.

Jednotlivé komponenty akustických bicích souprav najdete v různých velikostech a z různých materiálů. Tyto faktory ovlivňují, jak bude hudební nástroj znít a kolik bude stát. Jako začátečník byste měli zvolit levnější provedení, které sice nebude poskytovat tak dobrý zvuk, ale pro začátek vám bude stačit. Pak, až se budete zlepšovat a poznáte, že vás hra na bicí opravdu baví, můžete postupně investovat do dražších kousků.

Kromě kvality a ceny byste měli myslet také na to, co nesmí chybět klasické bicí soupravě. Za nezbytnou se obecně považuje souprava obsahující snare, basový buben a činel hi-hat. Další činely nebo výbava jsou volitelné.

Výhody akustických bicích souprav

Akustické bicí soupravy mají více výhod, mezi které patří:

  • Tyto sady se skvěle hodí pro hraní většiny akustických hudebních stylů, jako je rock, pop, jazz, blues a funk.
  • Akustické soupravy jsou ideální pro hraní energické a hlasité hudby.
  • Tento typ soupravy dokáže skvěle reagovat na dotek.
  • Při hraní se naučíte mnoho dovedností, které můžete později využít, až se budete učit hrát například na elektronickou soupravu.

Nevýhody akustických bicích souprav

Akustické bicí soupravy mají také několik omezení a nevýhod. Mezi ně patří:

  • Učení může být komplikované, zejména pokud bydlíte v bytě, protože bicí mají výrazný a ostrý zvuk, který může obtěžovat sousedy.
  • Akustická souprava zabírá hodně místa.
  • Akustický systém vyžaduje náročnější ladění.
  • Kvalitní akustická souprava, kterou si budete chtít koupit později, až budete mít více zkušeností, je přiměřeně drahá.

Elektronické bicí soupravy

Druhým typem bicích souprav jsou elektronické bicí soupravy. Na první pohled jsou velmi podobné těm akustickým. Základ tvoří basový buben, tomy a činely. Je tu však jeden velký rozdíl - místo na bubny se hraje na takzvané pady.

Pady jsou zařízení, která jsou zpravidla vyrobena z plastu. Mají snímač, který snímá úder paličky. Tyto informace pak posílá do zvukového modulu, který vytváří digitální zvuk.

Další charakteristickou vlastností elektronických bicích souprav je, že je možno je připojit k hardwarovému nebo hi-fi zařízení. Navíc k nim můžete připojit sluchátka, takže při hře nebudete nikoho rušit.

Rady odborníků

Jednou z výhod elektronických bicích souprav je, že do nich můžete přehrávat hudbu prostřednictvím externího přehrávače. Díky tomu je hraní mnohem zábavnější a v mnoha případech i jednodušší.

Výhody elektronických bicích souprav

Již jsme se zmínili o některých výhodách elektronických bicích souprav. Mezi další výhody patří:

  • Bicí soupravy si můžete nastavit sami, takže můžete získat přesně takový zvuk, jaký chcete nebo potřebujete. Nastavení bicích není příliš složité. Zvládnete ho již po krátké době učení.
  • Pady jsou obecně menší než u běžných akustických bicích. Nezabírají tedy v interiéru příliš mnoho místa.
  • Hrát na elektronické bicí soupravy je daleko jednodušší než na akustické. Jsou tedy vhodné i pro začátečníky.

Nevýhody elektronických bicích souprav

Elektronické bicí soupravy mají také své nevýhody. Jsou to:

  • Levnější elektronické bicí soupravy jsou pro začátečníky většinou omezené, a proto nemáte při hře pod kontrolou mnoho procesů.
  • Kvalitnější soupravy, které jsou vhodné pro pokročilé bubeníky, představují aleskvělou investici.

Experimenty

Bicí nástroje, často označované jako perkuse, nejsou klasickými bicími nástroji, ale patří do kategorie bicích nástrojů. Představují řadu různých melodických hudebních nástrojů, jako jsou etno bubny, bonga nebo conga. Do kategorie bicích nástrojů lze zařadit také tamburíny, triangly, vibrafony, xylofony a kastaněty.

Bicí nástroje jsou vhodné pro dospělé i děti. Mají dlouhou historii a mohou být použity téměř v každém hudebním stylu. Naučit se na ně hrát je poměrně snadné a rychlé.

Typy bicích nástrojů

Bubnových nástrojů je velké množství. Mezi nejoblíbenější patří:

  • Bubny djembe - jedná se o nejoblíbenější bicí nástroje. Na první pohled svým tvarem připomínají kalich. Mají dlouhou historii. Pocházejí z Afriky a jsou vyrobeny z jednoho kusu dřeva. Obvykle se používá tvrdé a odolné dřevo, ale v dnešní době se můžete setkat i s konstrukcemi z kompozitních materiálů. Djembe dokáže vydávat velké množství různých zvuků, což z něj činí univerzální hudební nástroj. Kromě toho se vyznačuje tím, že je velmi hlasité, díky čemuž je při hře dobře slyšet.
  • Buben congas - congas pochází rovněž z Afriky. K jejich největšímu a nejpozoruhodnějšímu rozvoji však došlo v Latinské Americe. Většina bubeníků obvykle hraje na dvě conga dohromady, což může vytvářet velmi zajímavé tóny. Bubny conga se vyznačují užším tvarem a tím, že se na ně dá udeřit nejen rukou, ale i paličkami. Conga se dělí do tří základních skupin, a to na quinto (nejvyšší buben), tres dos nebo tres golpes (střední buben) a tumba nebo salidor (nejnižší buben).
  • Bubny bonga - bubny bonga pocházejí rovněž z Latinské Ameriky. Na trhu je obvykle najdete v podobě dvou spojených bubnů, na které se hraje paličkami i rukama. Bonga jsou spolu s bubny congo nedílnou součástí bicích nástrojů používaných v latinskoamerických hudebních žánrech, jako je například salsa. Kromě toho se dají použít i při hře rocku nebo jazzu.
  • Buben darbuka - Jedná se o perkusní hudební nástroje arabského původu s ostrým a zvonivým zvukem. Vyznačují se tvarem připomínajícím pohár. Obvykle jsou vyrobeny z hliníkového těla a syntetické blány.
  • Cajon - Jedná se o menší krabičku, uvnitř které jsou naladěné struny, které při úderu rukou do horní části krabičky vydávají zvuk. Zvuk tohoto latinskoamerického perkusního nástroje závisí na řadě faktorů. Kromě ladění strun uvnitř má na výsledný zvuk velký vliv síla úderu. Cajon je velmi univerzální hudební nástroj, který je vhodný jak pro začátečníky, tak pro pokročilé hráče.
  • Boomwhackers - Do kategorie bicích hudebních nástrojů patří trubky zvané boomwhackers. Jsou skvělé pro děti a začátečníky, kteří se učí vnímat rytmus a melodii. Celý proces učení a hraní usnadňují různé barvy trumpet.

Pro zajímavost

V Africe hrají na buben djembe obvykle muži. Stejně jako na buben dunun, který buben djembe ve většině případů doprovází. Na další bicí nástroje, jako je shekere, karignan nebo kese kese, hrají převážně ženy.

Na co se zaměřit při výběru bicí soupravy

Výběr bicích nástrojů není složitý. Je však důležité vědět, na co se zaměřit. Kromě samotného typu bicí soupravy je důležité znát i další faktory. Jaké to jsou?

Typ dřeva

Materiál, ze kterého jsou bicí vyrobeny, má velký vliv na to, jak budou hrát. Nejčastěji se používá kvalitní a odolné dřevo, které zajistí nejlepší výsledky. Mezi nejoblíbenější druhy dřeva patří:

  • Javorové dřevo - modely akustických bubnů, které jsou vyrobeny z javorového dřeva, jsou považovány za nejlepší a nejkvalitnější na trhu. Tento druh dřeva se těží v Kanadě a před použitím je několikrát kontrolován odborníky. Mezi značky, které mají ve svém portfoliu kvalitní javorové bicí, patří DW Drums. Pokud se tedy rozhodnete pro koupi javorových bubnů, počítejte s vysokou částkou v řádech desetitisíců korun.
  • Bříza - další kvalitní dřevo, které poskytuje zvuk s vynikající rezonancí. Korpusy březových bubnů se obvykle vyrábějí až ze šesti vrstev. Ve srovnání s javorovým dřevem je březové dřevo o něco levnější, ale tyto výrobky stále patří do kategorie drahých.
  • Kombinace několika druhů dřeva - kromě jednovrstvých korpusů bicích se můžete setkat i s těmi, které jsou vyrobeny z kombinace několika dřev. Mnozí výrobci kombinují zejména ořechové dřevo s jinými dřevinami, aby zajistili plný a bohatý zvuk. Například kombinace ořechu a břízy zní skvěle. Dalším univerzálním dřevem vhodným ke kombinování je topol. Nejlépe si rozumí s mersavou, která vytváří hluboký zvuk.

Značka

Na trhu je k dispozici několik značek, které jsou zárukou kvality. Patří mezi ně Mapex, DDRUM, Stagg, DW, Yamaha nebo Tama.

Nezapomeňte však, že při nákupu bicích byste se neměli dívat pouze na značku. To, že je značka kvalitní, nemusí nutně znamenat, že vám tyto výrobky budou vyhovovat. Proto před nákupem porovnejte různé modely bubnů a ujistěte se, že mají vlastnosti, které požadujete.

Cena

Před nákupem bicích nástrojů si stanovte orientační rozpočet. To vám umožní filtrovat nabídku pouze na ty bubny, do kterých jste ochotni investovat. Vyhnete se tak zdlouhavému procházení stovek až tisíců produktů, mezi kterými se objeví i příliš drahé soupravy.

Obecně řečeno, začátečníci, kteří chtějí hrát na bicí pouze ve svém volném čase, by měli sáhnout po levnějších soupravách v ceně od 7 500 do 15 000 korun. Pokročilí hudebníci, kteří to s hraním myslí vážně, si mohou pořídit i bicí, jejichž cena přesahuje sumu kolem 30 tisíc korun.

K bicím nástrojům byste si měli pořídit také kvalitní příslušenství. Neměli by vám chybět:

  • Hardware - Pod pojmem hardware rozumíme všechny stojany, držáky a pedály, bez kterých se při hraní neobejdete. Svůj výběr vždy slaďte s nástroji a příslušenstvím, které máte doma. Hardware nebudete potřebovat pouze v případě, že si pořídíte kompletní bicí soupravu, která by jím měla disponovat.
  • Ladící příslušenství - Ladění na vlastní pěst bez pomoci je složité a obtížné nejen pro začátečníka, ale i pro mnoho pokročilých hudebníků. Proto uděláte dobře, když si spolu s bicími pořídíte i speciální ladičky a ladicí klíč.
  • Tréninkové pomůcky - pokud chcete dosáhnout lepších výsledků při cvičení, nesmíte zapomenout na tréninkové pomůcky, jako jsou digitální metronomy nebo speciální tréninkové podložky. Možností je více než dost. Určitě najdete něco, co vám bude vyhovovat.
  • Ochranné kryty a podložky - abyste prodloužili životnost svých hudebních nástrojů, budete potřebovat ochranné kryty. Ty se na trhu prodávají v měkkém i tvrdém provedení. Výběr je na vás. Velkým pomocníkem je také koberec, který zajistí, že se souprava při hraní nebude posouvat.
  • Sluchátka a špunty do uší - Při pravidelném hraní bude váš sluch vystaven velké zátěži v podobě hlasitého zvuku. Proto by ve vašem hudebním vybavení neměly chybět špunty do uší. Spolu s nimi si můžete pořídit také kvalitní sluchátka, která oceníte zejména při hře na elektronické bicí.
  • Zvukové příslušenství k elektronickým bicím - Pokud jste se rozhodli, že budete hrát na elektronické bicí, budete k nim potřebovat něco, co jim zajistí dobrý zvuk. Skvělým řešením je elektronická bicí souprava kombo, aktivní reproduktor nebo sluchátka.
  • Náhradní blány - některé blány se mohou při hraní zničit. Proto byste měli mít v zásobě několik provedení pro své bicí.

Jak se naučit hrát na bicí

Bicí jsou dnes jedním z nejoblíbenějších hudebních nástrojů. Pokud jste se rozhodli naučit se na ně hrát, můžete si vybrat zda se budete učit doma, nebo to přenecháte odborníkovi.

Učte se hrát doma

Stejně jako na jakýkoli jiný hudební nástroj se i na bicí můžete naučit hrát doma. Celý proces bude o něco delší, než když si vyberete učitele, ale není to nemožné. Důležité je, abyste cvičení věnovali dostatek času, ideálně alespoň hodinu denně.

Existuje velké množství způsobů výuky. Můžete si vybrat různá videa s návody pro začátečníky, knihy nebo články. My vám přinášíme několik základních kroků, které byste při hře na bicí neměli vynechat.

Správné sezení

Na začátek se ujistěte, že sedíte dobře. To znamená, že se zbytečně nehrbíte a sezení je dostatečně pohodlné, abyste mohli zůstat ve stejné poloze několik hodin.

K bubnům si můžete pořídit speciální bubenickou stoličku, která vás nebude omezovat v pohybu. Pokud do ní zpočátku nechcete investovat, postavte si k bubnům pohodlnou stoličku nebo židli bez opěradel.

Používání paliček a metliček

Při hře na bicí obvykle používáme paličky. V některých případech, například při hraní jazzu, je však můžete nahradit metličkami. Ty vytvářejí velmi zajímavý šustivý zvuk, který je pro jazz charakteristický.

Aby vás při hře nebolely ruce a abyste dosáhli přesně takového zvuku, jaký chcete, musíte paličky i metličky držet správně. Nejlépe to uděláte, když je uchopíte v první třetině jejich délky a dbáte na to, abyste je drželi hlavně palcem a ukazováčkem.

Rady odborníků

Hůlky se mohou kdykoli během hry zlomit nebo jinak poškodit. Proto byste měli mít v zásobě vždy několik kusů.

Počítání slabik

Ideální technikou, která vám pomůže při učení, je počítání slabik. Smysl této techniky spočívá v tom, že ke každé notě patří slovo nebo počet slabik, které odpovídají hodnotě dané noty. Počítejte je a snažte se trefit do rytmu.

Když se vám toto cvičení zdá snadné, začněte zapojovat nohy i ruce. Cvičení opakujte, dokud nebudete s výsledkem spokojeni.

Vnímání rytmu

Poslouchejte své oblíbené písně a vnímejte jejich rytmus. Zavřete na chvíli oči a zkuste rytmus vyťukávat pomocí hůlek, tužek nebo jen rukama na stehnech. Procvičujte si své znalosti, kdykoli budete poslouchat hudbu, bez ohledu na to, kde se právě nacházíte.

Základní cvičení rytmu

Převeďte všechny své teoretické úkoly do praxe. Najděte si na internetu videa základních rytmických cvičení a pusťte se do práce. Začněte nejprve s jednoduššími cvičeními a později, až se v tom zdokonalíte, můžete zkusit ta trochu složitější.

Věnujte každému cvičení dostatek času. Pokud se vám cvičení nedaří, opakujte ho tak dlouho, dokud ho nebudete schopni provádět bez větších chyb.

Cvičení

Chcete-li být ve hře na bicí opravdu dobří, musíte neustále cvičit. Věnujte bubnům několik hodin týdně a snažte se hrát stále složitější skladby.

Kromě hraní však nezapomínejte na další dovednosti, jako je například ladění. Zkuste si bicí naladit sami nebo vyzkoušejte různá nastavení v rámci elektroniky.

Naučte se hrát spolu s učitelem

Pokud si chcete být jisti, že neděláte zbytečné chyby a netočíte se stále dokola, uděláte dobře, když si najmete učitele nebo korepetitora. Ten vám vysvětlí základy a postupně vás naučí hrát složitější skladby.

Na internetu dnes najdete spoustu lektorů s profesionálními zkušenostmi. Stačí, když do vyhledávače zadáte výraz výuka hraní nebo učitel hudby spolu s městem, ve kterém chcete výuku absolvovat. Například výuka hry na bicí v Praze, učitel hry na bicí v Brně nebo výuka hry na bicí v Pardubicích.

Najdete zde také lektory na další hudební nástroje a z jiných měst, například lektor houslí v Ostravě nebo lektor kytary v Praze

Učení se na bicí společně s lektorem má mnoho výhod. Kromě toho, že máte odborný dohled, můžete při učení postupovat mnohem rychleji. Díky tomu se vyhnete nepříjemné frustraci, kterou byste mohli pociťovat, pokud by se vám při učení na vlastní pěst nedařilo.

Mnoho lektorů dnes poskytuje kromě tradiční výuky i výuku online. Nemusíte tedy nikam chodit, abyste se naučili hrát na bicí. Ušetříte tak spoustu času, který můžete investovat například do dalšího hraní.

Zkuste si hru na bicí sami

Hra na bicí láká mladé i starší. Není divu. Hra není příliš obtížná a můžete se ji naučit z pohodlí domova. Místo zpomalování a točení se v kruhu je však dobré zvážit využití služeb profesionálních lektorů. Ti vám řeknou, kde děláte chyby, naučí vás základy a pomohou vám i s hraním složitějších skladeb.