Jak si vybrat správný certifikát z angličtiny pro svou kariéru?

Jak si vybrat správný certifikát z angličtiny pro svou kariéru?

Published on: 25. 10. 2023 Author: Juraj S.

Angličtina je globálním jazykem obchodu a certifikát z angličtiny vám může poskytnout konkurenční výhodu ve vaší kariéře. Vzhledem k velkému množství dostupných certifikátů však může být obtížné zjistit, který z nich je pro vás ten pravý. V tomto příspěvku vám představíme různé typy certifikátů z angličtiny a pomůžeme vám vybrat ten, který nejlépe odpovídá vašim kariérním cílům.

Poznejte různé typy certifikátů z angličtiny

Na začátek je důležité pochopit rozdíly mezi certifikáty z angličtiny. Existují dvě hlavní kategorie: obecná angličtina a obchodní angličtina. Certifikáty z obecné angličtiny, jako je například Mezinárodní systém testování angličtiny (IELTS) a Test z angličtiny jako cizího jazyka (TOEFL), testují vaši celkovou znalost jazyka. Tyto testy používají úřady, univerzity a zaměstnavatelé po celém světě k posouzení jazykových znalostí osob, jejichž mateřským jazykem není angličtina.

Certifikáty z obchodní angličtiny jsou jazykové testy určené speciálně pro osoby pracující v obchodním nebo firemním prostředí. Tyto testy hodnotí schopnost jednotlivce efektivně komunikovat v angličtině v profesionálním prostředí a měří jeho znalosti v klíčových jazykových dovednostech souvisejících s podnikáním, jako je čtení, psaní, mluvení a poslech.

Existuje celá řada populárních certifikátů z obchodní angličtiny, včetně BEC (Business English Certificate), BULATS (Business Language Testing Service) a TOEIC (Test of English for International Communication). Každá zkouška má svůj vlastní jedinečný formát, obsah a požadavky, proto je důležité se s nimi seznámit a určit, která z nich nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Zvažte své kariérní cíle

Jelikož existují různé typy certifikátů z angličtiny, prvním krokem při jejich výběru je zvážit své kariérní cíle. Pokud chcete pracovat v obchodním nebo akademickém prostředí, bude pro vás užitečnější certifikát z obchodní angličtiny. Na druhou stranu, pokud chcete studovat nebo pracovat v anglicky mluvící zemi, může být vhodnější certifikát z obecné angličtiny. Pokud plánujete pracovat v určitém oboru, je dobré si zjistit, které certifikáty jsou v daném oboru uznávány a akceptovány.

Odborné certifikáty

Nevíte, jaké certifikáty jsou ve vašem oboru uznávány? Níže jsme sestavili seznam některých hlavních odvětví, která vyžadují specifické certifikáty a jsou uznávány a akceptovány organizacemi po celém světě:

Zdravotnictví

Certifikace z lékařské angličtiny, jako je například Mezinárodní test lékařské angličtiny (IMELT) a Test lékařské angličtiny pro mezinárodní komunikaci (TOEIC).

Právo

Certifikáty z právnické angličtiny, například Cambridge English:

Test of English for International Legal English (TOEIL).

Finance

Certifikáty z finanční angličtiny, například Cambridge English: Financial English (ICFE) a Test of English for Financial Services (TOEFS).

Letectví a kosmonautika

Certifikáty z letecké angličtiny, jako je například Aviation English Language Testing System (AELTS) a International Civil Aviation Organization (ICAO).

Námořní doprava

Certifikáty z námořní angličtiny, jako je například Maritime English Test (MET) a International Maritime English Test (IMEL).

Vzdělávání

Certifikáty z angličtiny pro akademické účely (EAP), jako je Pearsonův test z angličtiny pro akademické účely (PTE Academic) a Cambridge English: (CAE), jsou uznávány a akceptovány univerzitami a vzdělávacími institucemi po celém světě pro účely přijímacího řízení a umístění.

Pohostinství

Certifikáty z angličtiny pro pohostinství a cestovní ruch, jako jsou English for Hospitality and Tourism (EHT) a Cambridge English.

Úroveň obtížnosti

Dalším důležitým faktorem, který je třeba zvážit, je úroveň obtížnosti. Některé certifikáty, například IELTS a TOEFL, jsou považovány za obtížnější než jiné a mohou vyžadovat delší přípravu. Pokud se teprve začínáte učit anglicky, může být nejlepší začít s certifikátem nižší úrovně a postupně se vypracovávat. Například Cambridge English: Cambridge English: Key (KET) a Cambridge English: PET (Preliminary) jsou certifikáty základní úrovně. Tyto certifikáty jsou jednodušší než IELTS a TOEFL a jsou vhodné pro osoby, které mají základní znalosti angličtiny.

Anglické certifikáty jsou vydávány na různých úrovních, z nichž každá odpovídá jiné náročnosti. Zde je přehled některých nejoblíbenějších certifikátů, seřazených podle obtížnosti:

Úroveň začátečník:

  • Cambridge English: (KET)
  • Cambridge English: (PET)
  • International English Language Testing System (IELTS) - obecná příprava

Úroveň středně pokročilý:

  • Cambridge English: (FCE)
  • IELTS - obecná příprava
  • Oxfordská zkouška z angličtiny (OTE)
  • Test z angličtiny jako cizího jazyka (TOEFL) - iBT

Úroveň středně pokročilý:

  • Cambridge English: (CAE)
  • IELTS - akademická
  • Pearsonův test akademické angličtiny (PTE Academic)
  • TOEFL - iBT

Úroveň pro pokročilé:

  • Cambridge English: (CPE)
  • IELTS - akademická
  • Konkurenční jazyková zkouška (CPE) - akademická
  • PTE - akademická
  • TOEFL - iBT

Je důležité si uvědomit, že ačkoli jsou tyto certifikáty běžně uznávány zaměstnavateli a organizacemi po celém světě, akceptace a uznání konkrétního certifikátu se může lišit podle odvětví nebo země.

Cenová a časová náročnost

Dalším aspektem, který je třeba zvážit při rozhodování o vhodném certifikátu z angličtiny, je cena a čas potřebný k jeho získání. Některé certifikáty jsou dražší než jiné a některé vyžadují více času na přípravu a studium. Nezapomeňte tyto náklady a časovou náročnost při rozhodování zohlednit. Stojí za zmínku, že některé certifikáty, například IELTS a TOEFL, jsou nabízeny několikrát ročně, zatímco jiné, například BEC, jsou nabízeny pouze dvakrát ročně. Je také důležité si uvědomit, že k některým certifikátům existují online přípravné a studijní materiály, které jsou k dispozici zdarma nebo za nízkou cenu.

Cena certifikátů z angličtiny se může lišit v závislosti na tom, o jakou zkoušku se jedná a kde ji skládáte. Zde je hrubý odhad nákladů na některé populární certifikáty z angličtiny v eurech:

  • TOEFL: 4 700 – 5 500 Kč
  • IELTS: 4 400 – 5 500 Kč
  • Cambridge English: (FCE): 4 700 - 5 500 Kč
  • Cambridge English: (CAE): 4 700 - 5 500 Kč
  • Cambridge English: (CPE): 4 700 - 5 500 Kč
  • PTE Academic: 4 700 - 5 500 Kč
  • TOEIC: 3 500 – 4 000 Kč

Tyto ceny se mohou lišit v závislosti na testovacím centru a zemi. Některá testovací centra si mohou účtovat další poplatky za administrativu nebo jiné náklady. Je třeba také zmínit, že kromě ceny testu může být nutné zaplatit také za přípravné materiály, jako jsou studijní příručky, kurzy nebo doučování, což může zvýšit celkové náklady na získání certifikátu z angličtiny.

Formát testu

Na začátku je třeba zvážit typ formátu testu. Některé certifikáty se skládají na počítači, jiné mají formu písemného testu. Některé zase zahrnují ústní zkoušky, zatímco jiné je nevyžadují. Pokud vám jeden typ formátu testu nevyhovuje, můžete zvážit jiný typ certifikátu. Za zmínku také stojí, že některé certifikáty mají možnost absolvovat test online, což může být pro některé uchazeče pohodlnější varianta.

Pro přehled různých tipů testů uvádíme nejčastější certifikáty z angličtiny a jejich formu:

  • TOEFL (Test of English as a Foreign Language): otázky s výběrem odpovědí, eseje a ústní úkoly, které testují dovednosti čtení, poslechu, mluvení a psaní.
  • IELTS (International English Language Testing System): otázky s výběrem odpovědí, eseje a ústní úlohy, testující dovednosti čtení, psaní, mluvení a poslechu.
  • TOEIC (Test of English for International Communication): otázky s výběrem odpovědí, testující dovednosti poslechu a čtení.
  • Zkoušky Cambridge English (např. CAE, CPE, FCE): otázky s výběrem odpovědí, eseje a ústní úlohy, testující dovednosti čtení, psaní, mluvení a poslechu.
  • PTE (Pearson Test of English): počítačový test s otázkami s výběrem odpovědí, verbálními a písemnými úlohami, testující dovednosti čtení, psaní, mluvení a poslechu.

Každý test měří znalost anglického jazyka různými způsoby a má jedinečný formát, proto je důležité se se všemi seznámit, abyste si mohli vybrat ten, který odráží vaše cíle a potřeby.

Příprava a studijní materiály

Příprava a studijní zdroje jsou také důležitým faktorem, který je třeba zvážit při výběru certifikátu z angličtiny. Některé certifikáty, jako například IELTS a TOEFL, mají k dispozici širokou škálu přípravných zdrojů, včetně oficiálních studijních příruček, cvičných testů a online přípravných kurzů. Jiné certifikáty mohou mít k dispozici méně zdrojů. Je dobré prozkoumat dostupné přípravné a studijní zdroje pro certifikát, o který máte zájem, abyste si zajistili přístup k materiálům, které potřebujete k efektivní přípravě. Kromě toho můžete také zvážit, zda má daný certifikát autorizovaná testovací centra nebo lektory, kteří vám mohou poskytnout poradenství a podporu během přípravy.

Níže najdete několik tipů, jak se připravit na certifikační zkoušku z angličtiny - můžete si také přečíst náš blogpost na téma jak se připravit na zkoušku z angličtiny

  • Seznamte se s formátem zkoušky: pochopte strukturu zkoušky, typ kladených otázek a typ požadovaných úloh (např. výběr z několika odpovědí, psaní esejí, verbální úlohy atd.)
  • Pravidelné procvičování: absolvujte cvičné testy a pracujte se vzorovými otázkami, abyste získali představu o formátu testu a zlepšili své dovednosti.
  • Zlepšování jazykových dovedností: zaměřte se na oblasti, ve kterých se potřebujete zlepšit (např. gramatika, slovní zásoba, výslovnost atd.), a pravidelně cvičte, abyste se zlepšili.
  • Vyzkoušejte si zkušební testy: absolvujte zkušební testy v reálných podmínkách, které vám pomohou zvyknout si na čas a formát testu.
  • Získejte zpětnou vazbu: nechte si od učitele nebo lektora poskytnout zpětnou vazbu o svém výkonu, která vám pomůže určit oblasti, v nichž se můžete zlepšit.

Příklady výukových zdrojů

Zdroje pro studium na certifikační zkoušky z angličtiny zahrnují oficiální materiály pro přípravu na zkoušky, online kurzy, lektory, cvičné testy, studijní příručky, online zdroje a jazykové výměnné programy. Cílem těchto zdrojů je pomoci účastníkům testu seznámit se s jeho formátem, zlepšit jejich znalosti anglického jazyka a zvýšit jejich šance na úspěch v testu. Kombinací různých zdrojů a důsledného procvičování mohou jednotlivci maximalizovat svou přípravu na test.

Při přípravě na certifikát z anglického jazyka je dobré využít co nejvíce studijních zdrojů k přípravě na různé aspekty formátu zkoušky. Níže uvádíme několik nápadů na přípravné materiály:

Oficiální materiály pro přípravu na zkoušku

Oficiální přípravné materiály jsou obvykle nejspolehlivější a nejaktuálnější zdroje pro přípravu na zkoušku. Tyto materiály jsou obvykle vytvořeny poskytovatelem testu a obsahují cvičné testy, vzorové otázky a studijní příručky, které jsou speciálně navrženy pro daný test.

Online kurzy

On-line kurzy představují pohodlný a flexibilní způsob přípravy na test. Tyto kurzy obvykle obsahují interaktivní lekce, cvičné testy a zpětnou vazbu o vašem výkonu. Některé online kurzy nabízejí také online lekce s učitelem, což může být užitečné pro získání individuální pomoci.

Učitelé nebo lektoři

Učitel nebo lektor, kterého si najmete, vám poskytne individuální rady a zpětnou vazbu k vašim jazykovým dovednostem. Lektor nebo učitel vám pomůže určit oblasti, ve kterých se potřebujete zlepšit, a poskytne vám cílená cvičení na zlepšení vašich dovedností. Podívejte se na náš článek na blogu o přípravě na zkoušku z anglického jazyka, kde najdete tipy, jak najít lektora.

Pro-tip:

Chcete-li hledat doučování angličtiny v okolí vašeho bydliště, můžete si na internetu najít místní nabídky, například kurzy angličtiny v Praze, lekce angličtiny v Brně, lektora angličtiny v Hradci Králové nebo doučování angličtiny v Ostravě.

Cvičné testy

Praktické testy jsou důležitou součástí přípravy na zkoušky. Pomohou vám získat představu o formátu testu, typu kladených otázek a testovaných dovednostech. Pravidelné absolvování cvičných testů vám pomůže zlepšit vaše dovednosti a zvýšit vaši sebedůvěru v den testu.

Internetové zdroje

K dispozici je mnoho internetových zdrojů, které vám pomohou s přípravou na test, včetně výukových platforem, webových stránek, aplikací a fór. Tyto zdroje vám mohou poskytnout cvičné testy, vzorové otázky a další materiály, které vám pomohou zlepšit vaše jazykové znalosti.

Souhrn

Výběr správného certifikátu z angličtiny je důležité rozhodnutí, které může mít významný vliv na vaši kariéru. Ať už jste student, který chce být přijat na vysokou školu s výukou angličtiny, nebo profesionál, který chce rozvíjet svou kariéru, vždy existuje test, který vám bude vyhovovat.

Chcete-li si vybrat ten správný test, jednoduše zvažte své osobní cíle týkající se znalosti anglického jazyka požadované v práci nebo ve škole. Prostudujte si jednotlivé testy, získejte rady od odborníků ve vašem oboru a využijte oficiální zdroje pro přípravu na test.

Investováním času a úsilí do přípravy na certifikační zkoušku z angličtiny můžete prokázat své odhodlání ovládat angličtinu a zvýšit své šance na úspěch ve zvoleném oboru. Rozhodněte se tedy moudře a udělejte první krok k dosažení svých profesních cílů!