Práce s chybami a celková korekce v průběhu výuky Aj

Práce s chybami a celková korekce v průběhu výuky Aj

Published on: 3. 11. 2023 Author: Petra V.

Spousta mých klientů bez ohledu na věk trápí bariéra v mluvení. Příčina většinou bývá zakořeněna někde v minulosti v dobách klasických frontálních výuk na středních školách či ve škodolibých posměšcích jazykově nadanějších spolužáků. Práce s chybou a to jak je uchopena velmi záleží na samotném lektorovi i jeho přístupu. Ne vždy je nutné chybu opravovat hned a tím zpřetrhat soustředění studenta. Záleží na tom, co momentálně lektor se studenty procvičuje. Pokud se soustředím na studenty velmi oblíbené téma "anglické časy" -  zde je třeba chybu odstranit hned, aby si ji student s sebou nenesl i v dalších lekcích. Není chyba jako chyba! Některé se musí odstranit již v začátcích, aby jejich "neopravením" nedošlo k zafixování si chybného gramatického jevu, který by měl negativní dopad na další studentův "progress". Já sama vždy v průběhu výuky bedlivě monitoruji případné chyby. Pomocníkem mně bývá část tabule, kam si do sloupečku zapisuji chyby vzniklé např. v průběhu mluvení. Není vždy nutné studentovi skákat do řeči a opravovat ho. Přístup ke korenci v podobě "NAJDi SI SÁM" se mně v průběhu praxe velmi osvědčila. Samotná pátrací akce po chybách je vždy nejlepší v týmu s vítězným "AHA", když student na chybu sám přijde. Nejsem zastáncem slovních doprovodů typu: " tohle je špatně, tady máte hodně chyb, příště již tu chybu nedělej, takové chyby by se u vaší jazykové úrovně neměly dělat, atd". Pokud bych takové komentáře často slyšela z úst lektora, měla bych po motivaci se dále v jazyce rozvíjet. Slova jako chyby, opravit nezní moc pozitivně. Proto se snažím je ve výukách eliminovat a nahradit je např. těmito výrazy: "Pojďme se na to teď společně podívat. Můžeme toto slovo lépe definovat? Myslíte si, že je to správně?" I samotný lektor by si měl vzpomenout na své první krůčky v osvojení si cizího jazyka a být empatický bez ohledu na věk cílové skupiny, kterou vyučuje. Nikdy svým studentům v případě chyb neříkám hned správnou odpověď. Týmově se na chybu podíváme a "pošimráme" schopnosti dedukce a kapacity studentovi paměti. Stačí, aby lektor odlehčil studentovo trápení nad opravou chyby tím, že ji vezme a nasadí ji např. do jiného kontextu a tím vyburcuje studentovu paměť/znalost a "AHA" moment se pomalu aktivuje. Např. ve výuce  slovní zásoby toto funguje skvěle. Jaký je rozdíl mezi: mistake x error, leave x live, search x find, etc. Stačí slova užít ve správném kontextu a student si význam většinou sám uvědomí. 

V angličtině se rozlišují dva termíny pro slovo CHYBA a těmi jsou: MISTAKES a SLIPS. Jaký je mezi nimi rozdíl? Mistakes jsou chyby z neznalosti, které si student osvojil již v začátcích a nese si je s sebou i nadále. Není to vždy problém studenta ( pokud se nejedná o studenty, kteří mají výslovnou nechuť se vzdělávat a tím nevěnují pozornost ani samotnému učiteli), je to nedostatečná práce lektora/ vyučujících na jejich odstranění. V případě tzv. "slips" se může jednat o drobnější chyby ze strany studentů, které nepramení z neznalosti daného gramatického jevu. Slips je odvozeno od slovesa TO SLIP = uklouznout.

Ze strany studentů se jedná o "uklouznutí", které si sami rychle uvědomí. Spousta studentů v případě tzv. SPEAKING ACTIVITIES nemyslí anglicky, ale stále v hlavě přepíná mezi Čj a Aj. Z tohoto důvodu také ty drobnější chyby " slips" vznikají. Na odstranění chyb je důležitá spolupráce lektora a studenta, vzájemná otevřená komunikace, trpělivost a ochota lektora motivovat. Vždy se mi osvědčil přátelský a empatický přístup, který by neměl žádný lektor postrádat! 

Rada pro studenty:

Eliminovat chyby lze pouze chutí se vzdělávat a praxí. Nestačí pouze výuka, ale i chuť studenta  občas si něco v angličtině přečíst, zaposlouchat se do podcastu na téma, které ho baví. Dát angličtině nějakou část svého času (30 min. denně). 

Nebát se dělat chyby, myslet v cílovém jazyce a mluvit, mluvit, mluvit! 

❣️ Chybami se člověk učí❣️ a ani my lektoři jsme v našich začátcích nezačínali jinak. Každý z nás má svůj styl učení, ale pokud nechybí cíl, motivace a podpora lektora, úspěch se časem sám dostaví.... 🙂👍