Výhody a nevýhody používání učebnic při výuce angličtiny

Výhody a nevýhody používání učebnic při výuce angličtiny

Published on: 15. 1. 2024 Author: Klaudie O.

Cesta ke zvládnutí anglického jazyka může mít různé podoby, přičemž studenti mají přístup k nepřebernému množství zdrojů. Jednou z debat, která stále vyvolává diskuse, je otázka, zda by učebnice měly být hlavním nástrojem v arzenálu jazykového vzdělávání. V tomto článku se budeme zabývat výhodami a nevýhodami používání učebnic při studiu angličtiny.


Klady:

  • Strukturovaný obsah: Učebnice často poskytují systematický a organizovaný přístup k výuce s jasným postupem od základních pojmů k pokročilým.

  • Materiály: Studenti si mohou v učebnicích sami vyhledávat gramatická pravidla, slovní zásobu a cvičení, což z nich činí cenný zdroj informací pro samostatné studium.

  • Cenově výhodné: V porovnání s jazykovými kurzy jsou učebnice obecně cenově dostupnější, což z nich činí dostupnou volbu pro samouky.

Zápory:

  • Omezené zapojení: Učení se pouze z učebnic brání praktickému využití a podporuje pasivní jazykové dovednosti namísto aktivních. Nedostatek reálných scénářů a interaktivity může vést k teoretickému porozumění bez účinného uplatnění v každodenní komunikaci.

  • Omezená praxe: V učebnici se setkáte s náročným gramatickým pojmem, který má jen málo cvičení, což může být frustrující. Omezené možnosti procvičování nutí studenty hledat další cvičení na internetu, což narušuje průběh výuky a komplikuje hledání vhodného obsahu.

  • Nedostatek individuality: Učebnice určené pro široké publikum nemusí vyhovovat individuálním stylům učení. Tento nedostatek personalizace snižuje efektivitu výuky pro různé studenty.

  • Nedostatek interaktivity: Statická povaha učebnic omezuje interaktivitu, což brání rozvoji praktických jazykových dovedností. Dokonce i v případě elektronických verzí brání omezení, jako je nedostatek formátů PDF a absence uživatelsky přívětivých funkcí, jako je například přímý zápis poznámek, nebo zapojení studentů.

  • Učení mimo domov: Elektronické verze učebnic pro výuku mimo domov mohou vyžadovat další investice a postrádat uživatelsky přívětivé funkce. Omezená dostupnost a případné dodatečné náklady mohou studenty odradit od plného využívání těchto alternativ.

Závěr: 

Rozhodnutí o používání učebnic pro výuku angličtiny závisí na individuálních preferencích, cílech a stylu učení. Učebnice sice nabízejí strukturovaný přístup a cenovou dostupnost, ale mohou postrádat dynamické zapojení, které poskytují interaktivní metody, jako jsou aplikace pro výuku jazyků a nebo osobní pozornost lektora.