Jak bojovat?

Možná nějaký student psychologie bude vědět, jak poradit v mé situaci. Terapeut je zaneprázdněn a jen poté co se nějaký klient odhlásí nás kontaktuje proto píši sem. Jsem autistka, mám noční děsy a kamarádech, přitom mi nic neudělali zásadního a má zranění je často i mrzí. Mé sny jsou na pokračování a zhoršují se. Seriál jako prožívám v noci nikomu nepřeji.
Mám z toho smutly, trápení a zhoršené dperse. Bojím se někdy jít spát. Co s tím?
Ach, auvej. Pláč a úzkosti a dechová nouze.

2 відповідей
Dobrý den, je mi líto, že procházíte touto obtížnou situací. Zdá se, že vaše noční můry a úzkost způsobují velké množství stresu a utrpení. Sice nejsem student psychologie, ale zeptal jsem se kamarada, který je a řekl mi nekolik tipů, jak s tim bojovat. Existuje totiž několik možností, jak byste se mohla s těmito potížemi vypořádat.
Jedna z nich je technika relaxu. Existuje mnoho relaxačních technik, jako je hluboké dýchání, meditace nebo progresivní svalová relaxace, které vám mohou pomoci zklidnit se před spaním a snížit úzkost. Vytvořit si pro sebe tzv rituál před spaním.
Muzete take zkusit změňit své návyky před spaním - Někdy může změna vašich návyků před spaním pomoci snížit noční můry a úzkost. Zkuste si například před spaním přečíst knihu nebo poslouchat relaxační hudbu namísto toho, abyste sledovala televizi nebo používala elektronické zařízení. Je to pouze příklad! Závisí jen na vás. Zkrátka se jenom uklidnit před spánkem!
Muze take pomoci to, že se více zapojie do aktivit během dne. Někdy mohou noční můry a úzkost být způsobeny pocitem nečinnosti během dne. Zkuste se více zapojit do aktivit, které vás baví, a najděte si konstruktivní způsob, jak trávit svůj čas....třeba i s kamarády
Dalsi věc, ktera může pomoct je, ze si budete zapisovatsi své sny. Zapisky mohou být užitečné! Děla se to obyčejně pro to, abyste si mohla lépe uvědomit, co se vám zdálo. To může pomoci odhalit vzorce a spouštěče, které přispívají k vašim nočním můrám. Poté se můžete pokusit tyto spouštěče eliminovat.
No a poslední tipy, které jsme s kámošem rozhodli sem napsat:
Zkuste změňit prostředí. Pokud je vaše ložnice neuspokojivá nebo vás něco v ní ruší, zvažte změnu prostředí. Může to být například změna postele, zatemnění místnosti........
A take nazapominejte cvičte pravidelně - Fyzická aktivita může pomoci snížit stres a úzkost a zlepšit kvalitu spánku. Pokuste se cvičit pravidelně, ideálně v dopoledních hodinách, aby se vaše tělo a mysl uklidnily před spaním.
Toť vše. Doufám, že tyto rady vám budou aspon trochu užitečné a pomohou vám aspoň trochu zlepšit vaši situaci.
Dobrý den, nejprve prosím požádejte Vašeho klinického terapeuta (lékaře) o konzultaci k Vašemu autismu, zda je můžete mít externí terepeutickou metodu.
(když ale píšete, že Vám Váš terapeut ruší časy, chápu Vaši snahu hledat pomoc jinde, i zde na portálu doučuji)

Níže je čistě má osobní zkušenost (nejsem lékař):
Mně pomohla Metoda Ruš (najdete na webu). Klidná, praktická metoda, která mi pomohla přímo v dané situaci pojmenovat vše co mě vadilo/děsilo a následně zpracovat.

Metodu jsem si "vystudoval" projitím kurzů, velmi mě zajímala pomoc ostatním (i sobě). Mně osobně metoda/kurzy velmi pomohly - že jde nemít nepříjemné pocity jsem předtím nevěděl ;).


Krátce o metodě:
"Metoda Ruš vychází ze dvou principů. Tím prvním je fakt, že nepříjemné pocity vznikají vždy po určité myšlence. Druhá navazující zásada říká, že jakákoli situace není sama o sobě dobrá ani špatná. Je neutrální. Teprve naším pojmenováním – tedy po myšlence – se připojí nepříjemné či příjemné pocity, anebo zůstanou neutrální podle toho, jakou myšlenku si svobodně zvolíme. "

Hezký den, Jenda