Author's photo
Martin K.
český jazyk

Urči slovní druh

Dobrý den, rád bych se zeptal, proč ve větě "V noci teplota klesne k nule." nula není číslovkou. Děkuji.

6 відповідей
Protože kam teplota klesne k nule, takže by to ve větě bylo příslovce.
Коментарі:
Monika D.
Příslovce rozhodně nee. Příslovce je neohebný slovní druh, ano, bylo by to příslovečné určení místa, pokud by se určovaly větné členy. Protože je to po předložce, musí to být jeden z prvních čtyř slovních druhů. A není to číslovka, ale podstatné jméno, protože na číslovku se ptám na otázky: kolik? kolikátý? kolikatery? apod., takže když byste řekli větu: "Dnes je nula stupňů." Tam ano, byla by to číslovka, ale když řeknete k nule, znamená to jako "k číslici nula", a pak je to podst. jméno.
To se mi zdá zvláštní. Vždyť ten tvar je v jiném pádě, a přitom příslovce a priori předpokládají neohebnost. Jako větný člen souhlasím, že je příslovcem, nicméně aby to byl slovní druh příslovce, tak bych potřeboval nějaké další vysvětlení. Děkuji.
Коментарі:
Kate H.
Domnívám se, že se jedná o příslovce míry (Jak moc?), "k nule" neohnete.
Maja K.
Ano, rozhodně je to příslovečné určení míry, protože příslovečné určení má přednost před předmětem. Číslovka to rozhodně není, otázkou je, jestli se to bere celé i s k, tudíž by to příslovce bylo, nebo se jedná pouze o nulu.
Martin K.
Nerozumím tomu, proč bych nemohl nulu ohýbat? Kdybych šel k hradu, tak hrad je zde podstatným jménem, nikoliv příslovcem. Nebo se snad pletu?
Martin K.
Myslím, že se bude jednat spíše o podstatné jméno. Přesto díky.
avatar
Акаунт видалено
S příslovcem nesouhlasím, podle mě se jedná o číslovku. Stačí použít substituci jinou číslovkou: teplota klesla k jedné; teplota klesla k patnácti. Kdyby to byla polovina, čtvrtina apod., dalo by se v jistých případech uvažovat o podstatném jméně, ale v tomto případě se osobně domnívám, že je to jasná číslovka :)
Za mě to tedy bude podstatné jméno - klesla ke komu/ČEMU, tzn. třetí pádová otázka.
Něco jako
Dostal jsem dvojku (pod.jm.).
X
Dostal jsem dva body. (Počet -> číslovka).
Mohu se ptát, blíží se "ke komu čemu? "Nikoliv "kolik?"
Příslovečné určení.. větný druh
Číslovka, podstatné jméno .. slovní druh
Коментарі:
Dana M.
Větný druh, oprava větný člen 😃
Dana M.
Takže podstatné jméno 😁
Jestliže se na daný člen ve větě (nule) můžeme zeptat pádovou otázkou (v tomto případě ke komu čemu), jedná se o podstatné jméno. Na číslovky se ptáme otázkou kolik.