Author's photo
Анонімний автор
dějepis - sš

sjednocení itálie a německa

prosím nějaké základy k těmto tématům
děkuji

5 відповідей
https://edisco.cz/dejepis/sjednoceni-italie.php
https://edisco.cz/dejepis/sjednoceni-nemecka.php

https://www.dejepis.com/ucebnice/sjednoceni-italie/
https://www.dejepis.com/ucebnice/sjednoceni-nemecka/
Zdravím.

Rád na vaši otázku zodpovím.
Ke sjednocení došlo v roce 1941, v době kdy se Německo chystalo zaútočit na SSSR, Hitler s Mussolinim byli spojenci již dříve ale to Itálie byla ještě samostatný stát a poté ještě s císařem Hirohitem utvořili OSU, no a Japonsko zůstalo stále jako takové ale Itálie právě od roku 1941 spadala už pod Německou Říši, to znamená že vojáci Třetí říše byli nasazení také v Itálii pro případné napadení, což se stalo v roce 1943 po vylodění spojenců na Sicílii. Tak aby byli mnohem silnější a Německo s Itálií tak tvořili též spojence ale ubránit se se jim nepodařilo.
Pokud chcete slyšet něco konkrétního, můžete napsat kdykoli.
Hezký den přeji
Já myslím, že slečna mluví o 19. stol, konkrétně o Garibaldim a Bismarkovi. O toto sjednocení zemí se jí jedná.
Vittorio Emanuele 2. Carignano di Savoia - (Risorgimento) - sjednotitel Itálie, kdy se Sicílie a Neapolské provincie prostřednictvím Giuseppe Garibaldia, (také se angažoval v Uruguayi, Brasilii, občas také měnil strany) staly součástí italského státu
Коментарі:
MILAN K.
resurgimiento (kastilsky) nebo risorgimento (italsky) - vzkříšení, oživení, obnova, obroda, návrat (k předchozímu)
Sjednocení Itálie: Italský poloostrov byl rozdělen do několika království, hnutí za sjednocení Itálie se nazývalo risorgimento, působilo v letech 1815 až 1870. Hlavními představiteli tohoto hnutí byli Giuseppe Mazzini, Giuseppe Garibaldi a Camillo Benso Cavour. Camillo Benso Cavour byl premiér Sardinského království, v roce 1861 působil přibližně dva měsíce až do své smrti jako premiér sjednoceného Italského království (zemřel na malárii). V roce 1870 došlo ještě k připojení Papežského státu.
Sjednocení Německa: Německo bylo rozdrobeno do mnoha malých států (knížectví, království, vévodství), které byly často městské státy, sjednocení Německa bylo vyhlášeno 18. ledna 1871. Hlavními představitelem sjednocení byl Otto von Bismarck.