Author's photo
Анонімний автор
matematika - sš

Dopočítávání stran a podobnost

Dobrý den, prosím, zadání od paní učitelky o shodnosti. Máme dopočítat strany a určit podobnost. Už jsem z toho jelen. Poradíte někdo, prosím? Počítá se k tak, že dám stranu p/a? Pak r/b? A následně o/c? Děkuji moc

Вкладені файли:
Question image
2 відповідей
Je to tak! Nejdřív si ujaníte, které strany si odpovídají, zde je to značeno barevně, potom se můžete dívat na poměr odpovídajících si stran. Tedy p/a=3/7 Vám říká, že PRO je 3/7-krát větší než ABC (a mají stejný ,,tvar”, protože jsou podobné). Díky podobnosti Vám musí vyjít stejný poměr, když se podíváte na kteroukoli jinou dvojici odpovídajících si stran, tedy máte k dispozici rovnost 3/7 = 2/b, která dává b*3/7 = 2 —> b = 14/3, a dále rovnost 3/7 = o/4 —> o = 4*3/7 = 12/7.
Коментарі:
Анонімний автор
My jsme nedostali zadání žádné, jen malá si je tak barevně naznačila. Moc jsme tedy z vašeho psaní nepochopili poměr podobnosti značené písmenem k. Když vypočítáme hodnoty strany b, je to 4,67 a když vypočteme stranu o, tak vychází 1,71. Jsou si tedy trojuhelníky podobné nebo ne? Nevíme jak ten zápis udělat.
Vlastně ten příklad měl být zadán takto :
Dopočtěte zbývající délky stran tak ABY TROJÚHELNÍKY BYLY PODOBNÉ.
To je naprosto jednoznačné a nejdůležitější, ale není to tak zadáno, jen dopočtěte strany a podobnost (která ovšem nemusí nutně nastat, když se doplní strany ad hoc aby splňovaly trojúhelníkovou nerovnost, což je také svého druhu výpočet a pak mohou ale i nemusí být podobné), chybí tam to MUSÍ BÝT PODOBNÉ, nebo dopočíst strany tak ABY NASTALA PODOBNOST
Коментарі:
Анонімний автор
Dobrý večer, bohužel jsme nedostali zápis žádný. Jen počítají podobnost, tak nás napadlo, že tu a když neznáme strany, tak dopočítat i ty. Nevíme jak napsat výsledek.