Author's photo
Anonymous author
chemie

Spalné a slučovací teplo

Dobrý den, mám otázku ohledně entalpie a to konkrétně standardní slučovací a spalné teplo. Definici těchto termínů asi chápu, ale nevím, kdy s nimi počítat? Kdy zrovna upřednostním výpočet se slučovacím teplem a kdy se spalným?
Každá látka (jakoby základní) má jak slučovací tak i spalné teplo? Pro to, abych vypočítal reakční teplo musí být uvedeno, zdali jsou hodnoty spalného či slučovacího tepla?

Už jsem zhléhdl několik videí i v cizím jazyce, ale nikde mi vyloženě neodpověděli na otázku. Prosím o pomoc

1 answer
Ahoj,
standardní slučovací teplo je takové teplo, které se spotřebuje či uvolní při sloučení prvků za vzniku jednoho molu látky (např. slucovaci teplo glukózy je teplo reakce 6C + 6H2 + 3O2 -> C6H12O6).
Standardní teplo spalné je takové teplo, které se uvolní při oxidaci jednoho molu té látky na konečné oxidy (jako např. CO2, H2O...). U glukózy to bude teplo následné reakce: C6H12O6 + 6O2 -> 6CO2 + 6H2O.
Většina látek má jak teplo slucovaci, tak spalne, jsou však látky, které nemají to spalne (konečné oxidy, protože dále nehoří; kyslík), a jiné, které nemají to slučovací (samostatné prvky, nelze je sloučit z ničeho jiného).
Při výpočtu změny entalpie jakékoliv rovnice lze využít buď slucovacich, nebo špatných tepel jednotlivých reaktantů (výchozí látky nebo produkty) a to nezáleží na typu reakce (lze použít např. spalná tepla při rekaci slučování látek a naopak). Je nutné pracovat u jedné rovnice jen s jedním typem (v reakci HCl + NaOH -> NaCl + H2O použiji buď slucovaci tepla všech látek nebo jejich spalna (H2O nemá spalne teplo resp. její spalne teplo je rovno nule), nemohu použít spalne chlorovodíku a slucovaci hydroxidu sodného v jednom výpočtu.

Doufám, že to pomohlo, kdyžtak rád doplním.
Tomáš Kundrát
Comments:
Anonymous author
Děkuji, toto opravdu pomohlo!
Václav S.
Ještě bych kolegu doplnil v tom, že enthalpii dané reakce vypočteme buď a) odečtením slučovacích tepel výchozích látek od slučovacích tepel produktů nebo b) odečtením spalných tepel produktů od spalných tepel výchozích látek.