Author's photo
Anonymous author
matematika - zš

Matematika poměr

Moc prosíme o postup a výsledek nevíme si rady. Děkuji

Attachments:
Question image
3 answers
Dobrý den,
Doufám že řešení pomůže, v opačném případě neváhejte napsat.
Attachments:
Answer image
Comments:
Anonymous author
Jéj vy jste úžasná 🍀 děkujeme moc
Dobrý večer,
kratší strana měří 4,2 cm. Zároveň víme, že těchto 4,2 cm dohromady reprezentují 3 jednotky/dílky (viz poměr 7:3). Nyní potřebujeme zjistit veliikost jedné jednotky. Pokud 4,2cm odpovídá třem jednotkám, musíme 4,2 vydělit třemi: 4,2:3=1,4 (dělíme délku strany počtem dílků).
Dále víme, že delší strana rovnoběžníku odpovídá sedmi dílkům. Abychom zjistili její délku, zbývá nám už jen délku jednoho dílku vynásobit sedmi: 1,4x7=9,8.
Delší strana tedy měří 9,8cm.

Obvod rovnoběžníku vypočítáme pomocí vzorečku:
kratší strana x 2 + delší strana x 2
To proto, že rovnoběžník má čtyři strany a protější strany jsou vždy stejně dlouhé.
Už tedy jen dopočítáme výsledek dosazením do vzorečku:
4,2 x 2 + 9,8 x 2 = 8,4 + 19,6 = 28
Při počítání pozor na to, že násobení má přednost.

Obvod rovnoběžníku je tedy 28cm.
Tak úplně jednoduše, bez přepočítávání, Obvod = Měřítko * 2*(3+7) kde Měřítko je faktor, kterým musíme přenásobit délku obvodu v součtu "neznámých dílků" , abychom dostali skutečnou. To Měřítko se = 4.2 / 3 = 1.4, tedy poměr skutečná 4.2 cm ku délce v "dílcích" jelikož skutečná délka je reprezentována 3 dílky. Obvod = 1.4 * 2 * (7+3) = 28 cm a je hotovo. Počítat jednotlivé délky je naprosto zbytečné . Je to to samé, jako v mapě, kde nějakou délku, třeba i obvod sestávající se z dvaceti délke, něčeho změříme a abychom dostali skutečnou tak ji jen jako celek přenásobíme měřítkem a nikoliv, že budeme jednu každou délku třeba 20 kusů postupně přenásobovat, to měřítko je pro všechny společné. Ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. V mapě se získá jako poměr délka v terénu ku délka v mapě, zde zcela obdobně. Délka ve skutečnosti (3.4 cm) ku délka v náčrtu (3 díly) .
Comments:
MILAN K.
Délka ve skutečnosti 4.2 cm ku délka v náčrtu (3 díly) , ne 3.4 cm