Author's photo
Anonymous author
matematika

nerovnice

Prosím o pomoc s zakroužkovanou úlohou 9. Nevím si rady s postupem. Z první závorky jsem dostala řešení -4 a 1, ale nevím, jak dal.Zadáno je, ze máme řešit na oboru reálných čísel.

Attachments:
Question image
2 answers
Jenže to je kompletní kvartická nerovnice a řešit kvartickou rovnici není běžně jednoduché (jak pro koho) lze třeba metodou Domenico Ferrari. To s tou závorkou by dávalo smysl ji řešit samostaně, jen kdyby na pravé straně byla nula, jenže není, takže nemůžete položit že buď první závorka je nula, nebo druhá závorka je nula, nikoliv, součin obou je = 5 resp > 5 . Tohle se dá řešit jen jako kvartická, to znamená nejprve převodem na tertickou (kubickou) a tu podle okolností (pokud má jen reálné, tak vede na casus irrereducibilis u Cardana) a pak jen goniometricky (ale dá se i trochu složitěji i pro ostatní případ také goniometricky. Mohu Vám ji vyřešit, ale není to jednoduché, nejprve se musí substitucí (u té kvartické) se zbavit druhého členu zleva, pak spočíst diskriminant D4, pak převést na pomocnou kubickou,v ní zase se zbavit druhého členu zleva substitucí pak určit její kořeny, a pak pozpátku přes zpětnou substituci a to samé u té kvartické dosadit do té substituce. je to fakticky nerovnice :
x^4+6x^3+7x^2-6x-8 >=0
Comments:
MILAN K.
Takhle, asi jste použila substituci 3x-3 = y, to opravdu jde zjednodušit, pak dostanete dvě kvadratické rovnice pro y a z toho Vám pak vyšlo y1=4,y2=-2, pak z toh vzejdou dvě jiné kvadratické rovnice pro x, máte x1 =-4, x2 = 1, x3 =-2, x4 = -1 , tak v tomhle případě to díky tomu tvaru bylo přeci jen jednoduché, má tedy 4 reálné kořeny
Viz níže : tím, že se převedla ta 5(co byla napravo) tedy nalevo, tak tedy ta nerovnice má řešení pro y1, které je >=0 a z něj potom ten určený kořen x1 =1 >= 0, ty ostatní jsou záporné a proto tu relaci >= 0 nesplňují. Původně se mi to jevilo složitější, tak kdyby to bylo místo těch závorek zapsané již jako roznásobně, tak by se to sice dalo zkusit faktorizovat, ale samo o sobě to nenese informaci, že to bude jednoduché a pak opravdu by se to musilo řešit tou dost nepříjemnou metodou Ferrari. IO tak je z té
Attachments:
Answer image
Comments:
MILAN K.
To vlevo je funkce yL=x^4+6x^3+7x^2-6x-8,napravo vlastně také funkce yP=0 a chce se,abychom obdrželi,kde (v jakém intervalu pro x) bude graf nad osou x,čili yL>=0 a to je pro x (-nekonečno, -4> bude graf nad osou x,dále pro x <-2,-1> bude graf také nad osou x a pro x<1, nekonečno) bude graf také nad osou x. Takže na to potřebujeme všechny kořeny a průběh funkce mezi nimi,dá to parabolu 4. st. a má dvě lokální minima (pod osou x) a jedno lokální maximum (nad osou x)o relaci mezi kořeny nejde.