Fyzika - výpočet objemu vody ve vzduchu

Ahoj, uvítala bych radu... jak na postup.
Dospělý člověk se v klidu nadechne a vydechne 16 krát za minutu, každý nádech o objemu 500 ml. Vdechovaný vzduch má teplotu 20°C a vlhkost 50 %, vydechovaný vzduch má teplotu 35 °C s relativní vlhkostí 90 %.

Kolik vody ztratí člověk v klidu dýcháním za celý den, tj. 24 hodin?
Díky za rady!

1 answer
Tak jelikož dle fysiologie procesu dýchání se žádné vodní páry obsažené ve vdechnutém vzduchu nedostávají do krevního řečiště ani do jiných částí těla, tak potom dochází k tomuto, spolu s převážně dusíkem (kterého jsou prakticky 4/5 objemu) a vodními parami a jen cca 1/5 kyslíku tedy něco vodní páry člověk vdechne, ale následně vydechne nejen toto stejné množství vdechnuté vodní páry ale i část vody, která je z tělesných zásob lidského organismu v podobě té nadbytečné páry. Takže ale zdaleka nejvíce ztratí člověk vody odpařováním povrchem lidského těla, cca 25 decilitrů za 24 hodin, tedy přes jeden decilitr za hodinu. To, co ale ve vydechnutém vzduchu navíc dá do ovzduší zpět, je poměrně zanedbatelné. Takže výpočet asi viz níže :
Ale ty hodnoty jsem jen odečetl z diagramu, viz zde : https://www.termovize.com/vypocet-vlhkosti
tak předpokládám, že je ten výpočet správně naprogramovaný
Attachments:
Answer image
Comments:
MILAN K.
Ale hlavně se nejvíce vydechne zpět ten dusík (převážná většina vydechnutého objemu) a kysličník uhličitý a ty vodní páry