Author's photo
Anonymous author
ekonomie

Inflace

Dobrý den, potřebovala bych poradit. Chci pomocí regresní analýzy zkoumat dopad dočasného snížení spotřební daně z benzinu a nafty na ceny pohonných hmot v zemích EU v roce 2022 a potřebovala bych jak ceny pohonných hmot, tak ropu (jako jednu s vysvětlujících proměnných) upravit o inflaci. Ze stránek Eurostatu jsem si zjistila CPI, které je přímo pro naftu a pro benzin, ale je tam samozřejmě možnost jen ročního nebo měsíčního CPI. A já mám týdenní ceny (a potřebuju to tak zachovat) a nejsem si jistá jestli je možný, že bych ty týdenní ceny očišťovala pomocí toho měsíčního. Plus ještě nevím, jaký index použít pro ropu, protože pokud vím tak pro ropu CPI není. Děkuji předem za odpověď.

2 answers
Dobrý den, omlouvám se toto je mimo můj obor. Eva
obávám se že když očistíte o CPI, nezbyde vám skoro nic (žádný vývoj). Vylijete vaničku i s dítětem jak se říká. Protože CPI je vývoj cen (zde poh.hmot) z jakýchkoli příčin - nahoru i dolů. Takže když ceny jdou dolů kvůli snížení spotřební daně, půjde dolů i CPI z poh.hmot.
Co můžete, je sledovat vývoj těch veličin které tu cenu phm ovlivňují. Např. si vypočtěte kolik byla v tom období ta spotřební daň v korunách, kolik předtím, kolik potom (včetně DPH protože spotřební daň se počítá z ceny vč. DPH) - to bude jedna (vysvětlující) řada. Pak druhá vysvětlující řada mohou být ceny ropy. Vysvětlovaná proměnná budou ty ceny pohonných hmot (nebo to CPI z pohonných hmot).
Myslím si že tam může být i značné sezónní vlivy nebo takové ty náhlé vlivy. Např. v 1.pol. roku 2020 když začal Covid, tak jak se všichni báli někam jezdit, tak hrozně klesla poptávka po poh. hmotách a tedy (když nabídka zůstává a poptávka klesne) klesla cena. Třeba před prázdninama ceny poh.hmot spíš rostou, protože lidi si hodně načerpají když jedou autem na dovolenou. Nevím jak jsou ještě další vlny poptávky během roku. Ale tyto vlivy klidně můžou převýšit nad tím vlivem spotřební daně a mohou to zkreslit. Takže když vám něco vyjde, tak se zamyslete, zda to nemohlo být něčím dalším co se v té době stalo. Ona dokonce i cena poh.hmot má vliv na poptávku (poptávané množství) - když je extra vysoká, tak se lidi snaží moc nejezdit, koupit někde kde to mají levnější než kolik je průměr , takové ty lidi co nemusí jet, to může odradit. A snížení poptávky může pak zpětně vést k snížení ceny. i když ten vliv je malý - oni mocní výrobci či dodavatelé moc reagovat (zlevňovat) nebudou, když pár svátečních řidičů omezí svou poptávku.
Comments:
Radek L.
nebo to můžete udělat takhle. Z konečné ceny PHM pro spotřebitele vypočtěte kolik z toho činí DPH a spotřební daň (předtím, v tom období kdy bylo sníženo, potom). A když to od té ceny PHM odečtete (to DPH a spotřební daň), získáte čistou cenu kolik se za to platilo bez daní. A to můžete srovnat třeba s tou cenou ropy na světových trzích. Obě řady dát do jednoho grafu (dvě svislé osy), korelační koeficient. V té čisté ceně PHM tam mít jen ostatní vlivy kromě toho snížení spotřební daně.
Radek L.
Ale ten vliv na normální cenu (vč. daní) PHM v ČR taky můžete. Dáte do grafu tu cenu PHM a tu vypočtenou spotř. daň a DPH v době před, při snížení a po. jestli tam bude ďolík v obou řadách v daném období - nějaká podobnost v těch dvou řadách.