Author's photo
Anonymous author
fyzika

Optika

Dobrý den, mám trochu guláš v optice.
Když dochází k lomu světla, tak je závislý na frekvenci, vlnové délce, barvě a podílu dvou prostředí? Barva světla je závislá na vlnové délce (jenom nebo?)? Index lomu je závislý na frekvenci a vlnové délce? Odraz je závislý na vlnové délce či frekvenci.
Doufám, že chápete můj dotaz, jelikož v testech mi přišlo, že je odpověď pokáždé jinak.

Děkuju za odpověď

Adam

2 answers
Ahoj, lom svetla je vo všeobecnosti závislí na uhle dopadu a pomeru indexov lomov dvoch prostredí (Snellov zákon). Avšak pri presnejšom pohľade na vec sa zistilo, že indexy lomu závisia na frekvencii svetla (dá sa prepočítať na vlnovú dĺžku f=c/λ, f-frekvencia, c-rýchlosť svetla, λ-vlnová dĺžka), takže každá farba sa láme inak (vznik dúhy pri prechode hranolom). Konkrétna farba svetla je daná jeho vlnovou dĺžkou (frekvenciou), takže vlastne je to to isté.
Ale také v různém prostředí prochází světlo různou nominální rychlostí, pokaždé je to rychlost světla, jen ve vakuu je číselně největší, v konkrétním prostředí vždy číselně menší. Ale chová se stále ve smyslu rychlosti světla, čili pro foton je dilatace času nekonečná. A fakticky v1 : v2 = n2 : n1 = sin alfa 1 : sin alfa 2 , čili poměr nominálních rychlostí světla (nebo poměr sinů úhlů, pod jakým dopadá světlo) v daném prostředí je v opačném poměru jejich indexů lomu světla