Author's photo
Nikol P.
chemie

Směsi

Je voda s ledem heterogenní směs homogenních látek?

2 answers
Ano :)
avatar
Account deleted
Tohle je náš první pokus. Vezmi sklenici a nalij do ní vodu. Nasyp do vody
sůl. Zamíchej lžičkou. Napiš odpovědi na otázky:
Rozpustila se sůl ve vodě? ANO-NE (Nápověda: Vidíš ve vodě kousky soli? Pokud ne, sůl se
rozpustila).Jak ji ještě můžeš
popsat?
Sůl ve vodě není
vidět, protože se
rozpustila - pak to je homogenní směs.

Směs ledu a vody s NaCl má podstatně nižší teplotu tuhnutí než led samotný. Smícháním drceného ledu s vodou a se solí se začne sůl ve vzniklé vrstvičce vody rozpouštět a při kontaktu s ledem dojde k jeho rychlému tání.Teploty tání, resp. tuhnutí krystalických látek jsou obecně závislé na okolním tlaku a na chemické čistotě látky – možné příměsi mohou teploty tání/tuhnutí významně ovlivňovat. Zatímco rovnovážnému stavu, při kterém může voda koexistovat s ledem, přísluší za normálního atmosférického tlaku teplota 0 °C, při smíchání s kuchyňskou solí (NaCl) se tato teplota sníží.

Jak je tento vliv pro různé koncentrace výrazný napoví obr. 1, který ukazuje fázový diagram směsi voda + kuchyňská sůl; svislá osa znázorňuje teplotu, vodorovná hmotnostní podíl soli. Pro každou dvojici teplota-koncentrace tak můžeme nalézt stav, ve kterém se směs právě nachází.

Příklad: Pro padesátiprocentní obsah soli při teplotě 15 °C ukazuje graf do zeleně vyznačené fáze „voda+NaCl“, což znamená, že část soli zůstane nerozpuštěna (přesycený roztok).

Z grafu je patrné, že nejnižší teplota, při které může směs vody, ledu a soli existovat, je cca −21 °C, a to při hmotnostním podílu kuchyňské soli přibližně 23 %.