ŠPANĚLŠTINA: jak si vybrat vhodného lektora

ŠPANĚLŠTINA: jak si vybrat vhodného lektora

Published on: 7. 10. 2023 Author: Barbora K.

Pokud se rozhodnete na této platformě najít svého lektora, ať už se to týká španělštiny či jiného předmětu, rozhodně si přečtěte tento článek, který Vám dopomůže se lépe zorientovat. Při výběru se setkává několik faktorů, vřele doporučuji si naplánovat první setkání a poté se rozhodovat.


1.OSOBNOST LEKTORA I VAŠE ANEB JAK SI SEDNETE

Každý ze studentů má své způsoby jak se  mu dobře učí, má jiné potřeby a taky jazyk potřebuje z mnoha důvodů. Každý student je i jiná osobnost. A to samé samozřejmě platí i u lektorů. Například introvertní student a extrovertní lektor si nemusí sednout. Naopak extrovertní lektor sedne studentovi, který má rád hodně energie, živý způsob výuky, různorodost.  Jako další příklad různého přístupu, můžeme zmínit učení formou hry, dále konverzace a nebo klasická výuka, zaměřená na opakování gramatických jevů. 

Určitě tedy sáhněte po lektorovi, se kterým se na úvodní lekci budete cítit příjemně a svým způsobem se budete těšit na další lekci. Pokud se na lekci netěšíte, máte smíšené pocity, nechce se vám a přistihnete se, že se bojíte říct své potřeby nebo dokonce strachy a kvůli nervům rušíte lekce - lektora vyměňte. Nebylo by to prospěšné ani pro jednu stranu. 

Pokud jde o konverzace, je potřeba abyste cítili, že můžete sdílet své myšlenky, zájmy, minulost atd. proto je i fajn mít lektora, u kterého budete mít pocit, že s Vámi jede na stejné vlně.

2. TYP VÝUKY, VÝUKOVÉ MATERIÁLY

Je lektor učebnicový typ či připravuje materiály přímo pro Vás? Oba způsoby jsou možné a určitě je fajn si toto s lektorem vyjasnit. Sám lektor by se o to, co studentům vyhovuje měl zajímat. Často jsou to studenti školou povinni a proto je učebnice daná školou, to ale neznamená, že se nedá i tento materiál podpořit dalším materiálem. Vyhovují Vám učebnice - a pokud ano, tak ty v cílovém jazyce (španělština, angličtina)...nebo ve výchozím jazyce (v češtině)? Některým studentům vyhovuje to, a jiným ono a i lektor má své metody. Proto se o nich na začátku v úvodní lekci pobavte. 


3. NA CO LEKCI POTŘEBUJETE?

Vybírejte si vhodně lektora k tomu, co se potřebujete naučit. Potřebujete pouze doučovatele pro své dítě nebo Vás naopak čeká cesta do Mexika, Španělska a je to na dovolenou nebo za prací? Je to faktor, který zohledněte při své výuce. 

Kvalifikace a pole působnosti lektora je různorodá. Počínaje studentkou gymnázia, která má lekce jen jako přivýdělek ale snadno dokáže vysvětlit látku vašemu dítěti, které se první rok učí španělštinu, přes ostřílené lektory, kteří připravují materiály na každé lekce, mají svůj osvědčený způsob výuky, který vám mohou nabídnou a v neposlední řadě odborní doučovatelé, kteří  Vám pomůžou s business španělštinou či dokonce s právní španělštinou.


Při výběru lektora při úvodní lekci zvažte: kolik jste ochotni investovat do svého posunu, jaký typ studenta jste. Vybírejte si lektora, se kterým se cítíte dobře, namotivovaně a bezpečně.