Jak se za 3 měsíce NAUČIT cizí jazyk

Jak se za 3 měsíce NAUČIT cizí jazyk

Publikováno: 3. 9. 2023 Autor: Anna B.

"Učení jazyků je běh na dlouhou trať!", "Jazyky jsou věda.", "Nemám talent na jazyky."

Mnoho našich známých, či dokonce i my sami spadáme do skupiny lidí, kteří se učení cizích jazyků věnují již roky, ne a ne se posunout z místa. Toto nemusí představovat pro mnohé z nás žádný problém, učení jakyzů je čistě doplňková aktivita a to bohatě stačí.

Ovšem pro ty jedince, kteří by za hodinami strávenými učením rádi viděli výsledky a jasný progres tu mám řešení v podobě několika krátkých, výstižných bodů, které mohou člověku pomoci se třeba i pouze ZA 3 MĚSÍCE POSUNOUT z úrovně A2 na B2 (tento příběh najdete níže)

1. FÁZE - předtím než začnu

⚫️ motivace - Učení jazyků není na jedno odpoledne a v průběhu učení vždy přijdou slabší chvíle, kdy to člověk bude mít chuť vzdát. Proto je dobré si vždy dopředu vytyčit cíle a pojmenovat si vlastní motivaci, proč se vůbec jazyku hodlám intenzivně věnovat.

⚫️ Intenzivně se učit nový jazyk má smysl až tehdy, kdy ty ostatní ovládám minimálně na úrovni B2+

⚫️ Vždy pouze 1 jazyk najednou - Pokud chceme vidět velký progres, je třeba učení daného jazyka věnovat co nejvíce času - proto je nejefektivnější, když se nový jazyk učíme intenzivně několik měsíců a další jazyky na chvíli "vypustíme" a vrátíme se k nim znova po několika měsících.

2. FÁZE - učení

⚫️ Slovíčka - Pokud člověk s jazykem začíná, je velmi efektivní se co nejdříve naučit základní slovíčka (cca 1000 slovíček), ale i v průběhu procesu učení slovíčka zahrnovat do aktivního učení - na to mohou sloužit aplikace jako Quizlet  

⚫️ Mentor - Pro rychlý progres je nevyhnutelné mít po ruce kvalitního mentora, který nás jazykem "provede". Učitel práci zefektivní, systematicky vysvětlí gramatiku, se kterou bychom jinak museli trávit hodiny času navíc a k tomu s ním můžeme uplatňovat a procvičovat nabyté znalosti...  Navíc nás i motivuje k disciplíně a kontinuelní práci.

⚫️ Intenzivita a pravidelnost - Doučování 2krát týdně nestačí, je třeba učení jakyzu vytyčit každý den určitý čas - Toto je NEJDŮLEŽITĚJŠÍ BOD, na kterém většina studentů vyhoří. Pokud se chceme posunout za 3 měsíce o 2 jazykové úrovně, je třeba každý den nad jazykem strávit okolo 2-5 hodin času. To nás ale nemusí demotivovat, již od 30 minut denně můžeme za pár týdnů pod správným vedením docílit velmi slušných výsledků.

⚫️ Pasivní učení - Kromě všeho je velmi nápomocné pasivní učení v podobě filmů, seriálů, podcastů, či písniček - typy by Vám měl být schopen zprostředkovat Váš mentor.

⚫️ Opakování is the key - Tady se jedná hlavně o slovíčka - existuje mnoho zpusobů, po jak dlouhých intervalech naučená slovíčka opakovat (a opět se o tomto můžete poradit s Váším doučovatelem) 


Na manifestaci jsem si vybrala moji studentku Barboru. Když jsme se poprvé setkaly na začátku října 2022 na hodině, Barča mi sdělila, že v lednu 2023, tedy za 3 měsíce, má důležitou německou zkoušku úrovně B2, kterou bezpodmínečně musí složit. Tehdy byla Barčina úroveň kolem A2, dokázala pouze říci, jak se jmenuje, odkud pochází a to bylo vše. Museli jsme tedy zvolit velmi intenzivní přípravu - sestavila jsem pro ní individuální plán, aby se vše časově stihlo a toho jsme se také držely. Důležité je také dodat, že jsem v tomto procesu představovala pouze řídící jednotku, podle plánu jsem jí postupně systematicky představovala vybrané části gramatiky, dávala jsem jí cvičení na doma a do toho jsme vždy část hodiny konverzovali v němčině, ONA OVŠEM ODVEDLA TU HLAVNÍ PRÁCI, neboť se pilně učila z hodiny na hodinu a do toho také navíc přidala učení slovíček a pasivní učení (Youtube videa). PO 3 MĚSÍCÍCH pak již byla schopna konverzovat ve všech časech o jakémkoliv tématu a to pak také potvrdila v nadcházející B2 zkoušce, kterou úspěšně složila! (na mém profilu najdete její referenci na mé doučování)