Jak se naučit na didaktický test z angličtiny?

Jak se naučit na didaktický test z angličtiny?

Publikováno: 26. 10. 2023 Autor: Juraj S.

Angličtina je dnes jedním z nejvíce používaných jazyků na světě. Zároveň je ale u maturity pro mnohé studenty velkým strašákem. Její součástí jsou totiž obávané didaktické testy. V článku se zaměříme právě na ně. Kromě základních informací o testech se dozvíte také užitečné tipy a strategii, které vás na test zodpovědně připraví.

Didaktický test z angličtiny – základní informace

Didaktický test tvoří první část maturity z angličtiny. Po něm následují písemná práce (esej) a ústní zkouška. Ovšem právě didaktický test bývá pro mnohé studenty značně náročným úskalím. Tato náročnost je ještě znásobena tím, že musíte uspět ve všech těchto částech maturity, jinak neodmaturujete. Co se týká didaktického testu, budete potřebovat minimálně 42 z 95 bodů.

Co obsahuje didaktický test?

Ještě předtím, než přejdeme k obsahu didaktických testů z angličtiny, je třeba zmínit, že na test budete mít 110 minut – 40 minut na poslech, 70 minut na čtení a jazykové znalosti. Body za jednotlivé části testu se sčítají a vyhodnotí se z celého testu dohromady. To znamená, že pokud například dostanete nula bodů z poslechu, můžete i tak test úspěšně složit.

Jednotlivé typy testových úloh jsou následující:

  • Multiple choice – obsahují otázku a většinou 4 možné odpovědi. Vždy je správná pouze jedna!

  • Dichotomy – obsahují na výběr pouze 2 možnosti (pravda/nepravda).

  • Přiřazovací – obsahují 2 skupiny krátkých textů. K první skupině budete muset přiřadit nejvhodnější text z druhé skupiny. Pozor! Ve druhé skupině se přitom mohou nacházet jeden nebo dva texty navíc, které se nepoužijí.

  • Otevřené – budete muset vytvořit samostatnou odpověď (většinou pouze 1 – 3 slova). Celkově je těchto úkolů 8.

  • Gramatické – posledním cvičením v části testu čtení s porozuměním je také anglická gramatika.

Důležitá informace 

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy určilo, že didaktické testy společné části maturity se budou konat od 2. května do 7. května 2024.

Jak se na didaktický test z angličtiny připravit?

Klíčem k zodpovědné přípravě na didaktický test je začít se připravovat v dostatečném časovém předstihu. Zaprvé tím odbouráte časový stres, že nestíháte, a zadruhé budete mít dostatek času na procvičování cvičných testových úkolů. Kde je sehnat?

Není nic jednoduššího. Na Doucuji.eu si můžete vybrat svého osobního doučovatele angličtiny, který vám cvičné didaktické testy nejen poskytne, ale také je s vámi procvičí a pomůže vám se strategií, jak je efektivně řešit. Vyberte si toho, kdo vám vyhovuje, a vytvořte si pevný základ pro úspěch!

Jak se připravit na poslech?

Didaktický test začíná poslechem. V tomto směru je při přípravě nejdůležitější začít tím, že si vytvoříte návyk poslouchat angličtinu pravidelně. Každodenní pouštění různých mluvených materiálů, jako jsou například rozhovory, podcasty, zprávy, filmy nebo hudba, vám pomůže zlepšit porozumění mluvenému slovu.

Během poslechu je vhodné dělat si poznámky a značit si důležité informace, slova a klíčové body. Zpětně vám to usnadní vyhodnocení, zda jste mluvenému textu porozuměli správně.

Jak se připravit na čtení a porozumění textu?

Tady není třeba moc spekulovat. Je jasné, že nic vás ohledně psaného slova nepřipraví lépe než systematické čtení různých textů v angličtině. Mohou to být například noviny, časopisy, webové stránky, texty písniček, ale také literatura. Cílem je získat rozmanitý pohled na různé styly psaní i tematické oblasti.

V textech se snažte aktivně rozšiřovat svou slovní zásobu a pochopit význam slov a frází, které v textu naleznete. Všechna neznámá slovíčka si zapisujte – získáte tak svůj vlastní slovník užitečných frází a slov.

Samozřejmě je také velmi důležité zopakovat si gramatiku anglického jazyka, a to včetně obávané souslednosti časů. Pokud vám gramatika stále dělá problém, není nic jednoduššího než obrátit se na nás na Doucuji.eu. Rádi vám s tím pomůžeme.

Užitečné tipy na závěr

Na závěr jsme pro vás připravili několik tipů, na co si dát pozor při řešení didaktického testu:

  • Zjistěte si datum a čas didaktického testu – ve škole nebo na webových stránkách CERMATu.

  • Vyplňte každou otázku – i když ji nevíte. Náhodný tip vám může vyjít.

  • Před puštěním nahrávky zkuste v příslušné úloze identifikovat a pojmenovat jednotlivé obrázky. Daná slovíčka totiž můžete očekávat v nahrávce. Soustřeďte se pouze na to, co vyžaduje zadání. Nenechte se zmást chytáky a informacemi navíc.

  • Poslech je dvakrát – nepanikařte, pokud napoprvé nezachytíte všechno.

  • Podtrhávejte si v textu – tam, kde jste našli odpovědi na otázky.